, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τεράστιες οι ζημίες σε καλλιέργειες της Χαλκιδικής-Συνεχίζεται η καταγραφή (ΦΩΤΟ)

Τεράστιες ήταν οι καταστροφές σε καλλιέργειες που άφησε πίσω του στο πέρασμα του από την Χαλκιδική ο φονικός κυκλώνας που έπληξε την περιοχή. Τα αρμόδια συνεργεία συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών για να γίνει και η οικονομική αποτίμηση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα 80.000 στρέμματα με ελιές, αμπέλια, κηπευτικά (υπαίθρια και θερμοκηπείου) και οπωροφόρα, ανέρχεται η έκταση με καλλιέργειες στη Χαλκιδική που υπέστη ζημιές από την καταστροφική θεομηνία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε σχετικές δηλώσεις του επεσήμανε ότι «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».
Παράλληλα, πρόσθεσε, για μιαν ακόμη φορά, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής, πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας. Η έκταση σε στρέμματα των πληγεισών περιοχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 378.500.
Το αποτύπωμα που άφησε η πρωτοφανής κακοκαιρία στις καλλιέργειες του Νομού Χαλκιδικής φαίνεται ξεκάθαρα στις παρακάτω φωτογραφίες του karfitsa.gr

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.