, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τετραετής αποκλεισμός της Ρωσίας από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις

Βαριά τιμωρία, που θα προκαλέσει συζητήσεις, επέβαλε τη Δευτέρα στη Ρωσία η εκτελεστική επιτροπή της WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) για το σκάνδαλο ντόπινγκ που έχει ξεσπάσει, καθώς αποφάσισε τον τετραετή αποκλεισμό της χώρας από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Την ομόφωνη απόφαση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της RUSADA (Ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ), Γιούρι Γκανούς. Αιτία της βαριάς τιμωρίας είναι το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, το οποίο σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ είχε προχωρήσει στην παραποίηση ή διαγραφή στοιχείων για δείγματα Ρώσων αθλητών από ελέγχους ντόπινγκ.
Στις 23 Σεπτεμβρίου η WADA είχε ξεκινήσει επίσημη έρευνα, δίνοντας διορία τριών εβδομάδων στη Ρωσία, προκειμένου να αντικρούσει εμπεριστατωμένα τις κατηγορίες.


Μετά την απόφαση αυτή, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 και τους Χειμερινούς του Πεκίνου το 2022 δεν θα υπάρχει ρωσική σημαία, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες οι πληροφορίες, οι Ρώσοι αθλητές φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αγωνιστούν, αλλά χωρίς τα ρωσικά χρώματα. Όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε μεγάλες διοργανώσεις, οι Ρώσοι αθλητές λογικά θα μπορέσουν να αγωνιστούν ως ανεξάρτητοι.
Πάντως, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της UEFA – τέσσερα παιχνίδια της οποίας θα διεξαχθούν στην Αγία Πετρούπολη – και ο τελικός του πρωταθλήματος UEFA 2021 που διεξάγεται στην ίδια πόλη, δεν θα επηρεαστούν από τα τελευταία μέτρα της WADA.
Η RUSADA έχει 21 ημέρες προθεσμία να δεχθεί την απόφαση, είτε να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο για θέματα Αθλητισμού (CAS).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.