, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τζόνσον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς αναχαίτιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ενημέρωσε, επίσης, τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις προκλητικές και απαράδεκτες αποφάσεις της ‘Αγκυρας σε σχέση με το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Τζόνσον καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, και εξέφρασε την πρόθεση του να αναλάβει ενεργότερο ρόλο όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Τζόνσον για τη στήριξη και τις πρωτοβουλίες που προσωπικά ο ίδιος έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή, καθώς και για την πρόθεση του να αναλάβει ενεργότερο ρόλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε, εξάλλου, την ετοιμότητα του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βρετανός πρωθυπουργός συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, και θέματα που αφορούν τον συντονισμό μεταξύ των χωρών τους προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου.
Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.