, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Τηλεχειριζόμενος» σκύλος λαμβάνει και κατανοεί εντολές μέσω ειδικού γιλέκου

Ένας σκύλος ονόματι Τάι μαθαίνει να αντιδρά σε εντολές που του δίνονται με πρωτότυπο τρόπο: Με δονήσεις σε ειδικό γιλέκο το οποίο του φοριέται.
Σύμφωνα με το BBC, ο Τάι προοριζόταν να γίνει σκύλος- οδηγός για τυφλό, αλλά δεν πέρασε το σχετικό τεστ επειδή αποσπάται εύκολα η προσοχή του και προτιμά να μυρίζει πράγματα. Ωστόσο, πλέον έχει εξελιχθεί σε…τηλεχειριζόμενο σκύλο, καθώς ανταποκρίνεται καλύτερα σε εντολές μέσω δονήσεων παρά σε φωνητικές διαταγές.
Το σύστημα το οποίο δοκιμάζεται θεωρείται πως θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις όπου ο σκύλος δεν είναι εντός του οπτικού πεδίου του αφεντικού του. Αυτό περιλαμβάνει περιπτώσεις στρατιωτικών σκύλων και σκύλων που χρησιμοποιούνται σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Το γιλέκο αυτό επίσης θα παρείχε σε ανθρώπους με αναπηρίες έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με τους σκύλους βοήθειας.
Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε στο Ben Gurion University (BGU) στο Ισραήλ και στο επίκεντρό του είναι το εν λόγω γιλέκο, που περιλαμβάνει τέσσερα μικρά μοτέρ για την πρόκληση δονήσεων, που βρίσκονται στη ράχη και τα πλευρά του σκύλου. Ο σκύλος εκπαιδεύεται να αντιδρά σε διαφορετικές δονήσεις, οι εντολές για τις οποίες στέλνονται μέσω τηλεχειριστηρίου.
Μέχρι τώρα ο Τάι- ημίαιμος Λαμπραντόρ/ Γερμανικός ποιμενικός- έχει μάθει να αντιδρά σε σειρά εντολών όπως το «κάτω», «σε μένα», «πίσω» κ.α.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι οι σκύλοι αντιδρούν σε αυτά τα παραγγέλματα δονήσεων το ίδιο καλά όσο και στις φωνητικές εντολές» είπε ο καθηγητής Αμίρ Σαπίρο, διευθυντής του εργαστηρίου Ρομποτικής στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του BGU. «Η συγκεκριμένη, proof of concept μελέτη δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που ανοίγουν τον δρόμο προς τη χρήση απτικών μέσων για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και σκύλων».
Το σχετικό paper παρουσιάστηκε στη World Haptics Conference στην Ιαπωνία νωρίτερα μέσα στον μήνα. Το επόμενο στάδιο θα είναι η χρήση σκύλων από διαφορετικές ράτσες και ηλικίες, καθώς και με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης- ενώ τα γιλέκα θα γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.