, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Την έκδοση του Alexander Vinnik στη Γαλλία πρότεινε η εισαγγελέας Εφετών

Την έκδοση του Alexander  Vinnik στη Γαλλία πρότεινε η εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης  Ειρήνη Χρυσογιάννη στη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου που εξέτασε το σχετικό αίτημα των Γαλλικών Αρχών.
Οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού, με ένταλμα που έστειλαν στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου, ζητούν την έκδοση του 39χρονου καθώς του αποδίδουν κατηγορίες  για σύσταση και  συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κατ’  επάγγελμα κ κατά συνήθεια, απάτη με υπολογιστή κατ επάγγελμα και κατά συνήθεια ,παραβίαση προσωπικών δεδομένων με σκοπό το παράνομο προσωπικό όφελος  και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα κ κατά συνήθεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι 14 Ιουνίου 2018 διαπράχθηκαν κυβερνοπειρατείες με διεκδίκηση λύτρων. Σύμφωνα με τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία ο Alexander Vinnik, φέρεται διαχειριστής, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, έγιναν κυβερνο-επιθέσεις σε 5.700 πρόσωπα, οργανισμούς ή εταιρίες. Τα λογισμικά τους μπλοκαρίστηκαν με την αποστολή συγκεκριμένου προγράμματος και στη συνέχεια οι επιτήδειοι χάκερς ζήτησαν λύτρα σε bitcoins για να απελευθερώσουν το λογισμικό που είχαν μπλοκάρει. Έτσι, σύμφωνα με τους Γάλλους απέσπασαν περισσότερα από 20.600 bitcoins που την περίοδο εκείνη αντιστοιχούσαν σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και περισσότεροι από 100 Γάλλοι σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές πόλεις.
Ο 39χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι η δουλειά του να κάνει συναλλαγές μέσω  ηλεκτρονικής πλατφόρμας  μάλιστα απευθυνόμενος στο δικαστήριο,  διερωτήθηκε ότι αφού οι συγκεκριμένες πράξεις έγιναν από τις 9 ως τις 25 Ιουλίου οπότε και βρίσκονταν στην Ελλάδα για ποιο λόγο οι ελληνικές δικαστικές Αρχές δεν  προχώρησαν στη δίωξη του. Η Εισαγγελέας της έδρας μετά την απολογία του 39χρονου ζήτησε  να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον Εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να εξεταστεί τέλεση κ άλλων πράξεων.
Ο Alexander  Vinnik ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο  για να προετοιμάσει την απολογία του μελετώντας το ένταλμα των Γαλλικών Αρχών και μιλώντας με το δικηγόρο του τον οποίο όπως είπε ήταν η πρώτη ημέρα που τον έβλεπε. Οι δικαστές  απέρριψαν το αίτημα λέγοντας ότι έχει λάβει γνώση του εντάλματος το προηγούμενο διάστημα.
Στην  επεισοδιακή διαδικασία που άρχισε το πρωί και διακόπηκε για την Παρασκευή, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση των δικαστών, η υπεράσπιση του 39χρονου κατέθεσε αίτημα αντικατάστασης του διερμηνέα. Το  δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και κάλεσε δεύτερη διερμηνέα όμως η υπεράσπιση επανέφερε το αίτημα αντικατάστασης της, με το επιχείρημα ότι δε γνωρίζει ορολογία. Η πρόεδρος της έδρας και οι υπόλοιποι δικαστές απέρριψαν το αίτημα και η διαδικασία συνεχίστηκε.
Στο μεταξύ πριν από λίγες ημέρες ένα ακόμη ένταλμα των Ρωσικών Αρχών εμπλέκει τον 39χρονο σε απάτες με τα bitcoins ύψους 750 εκατομμυρίων ρουβλίων. Επίσης ή η έχει αποφασιστεί η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και στη Ρωσία για υπεξαίρεση, αφού από εκεί εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Ο 39χρονος έχει καταθέσει αίτημα πολιτικού ασύλου, που σε πρώτο βαθμό απορρίφτηκε, όμως ήδη προσέφυγε σε δευτεροβάθμια επιτροπή.
Δ.Κ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.