, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για μάσκες φάρμακα και αντισηπτικά στον πόλεμο για τον κορονοϊό

Στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για ακόμη μία φορά και για τη χρήση των μασκών.
«Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα» τόνισε ο κ Τσιόδρας και εξήγησε ότι: «Μπορεί να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, γι’ αυτό πρέπει να φερόμαστε σαν να τον έχουμε. 40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Μ ένα τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».
Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».
Για τη χρήση κλιματιστικών αλλά και για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών σημείωσε: «Ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει η αλλαγή του καιρού. Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι χρειάζεται ο καλός αερισμός του χώρου. Υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο είναι να αερίζονται οι χώροι».
Τέλος, για το πρωτόκολλο που αφορά σε υγειονομικούς είπε: «Όσον αφορά το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν φάρμακα. Θα δούμε να μπορούν να πάρουν το σχήμα από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία δουλεύουν. Σύντομα η δυνατότητα θα είναι έτοιμη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.