, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι πέτυχε ο Μητσοτάκης στην «πρεμιέρα» του σε Σύνοδο Κορυφής

Η Αθήνα ήθελε να δώσει το στίγμα της πολιτικής της στο μεταναστευτικό / προσφυγικό, διατηρώντας την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των αυστηρών μηνυμάτων προς την Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ και την διατήρηση διαύλων επικοινωνίας για την διαχείριση ενός κρίσιμου ζητήματος.
Κυβερνητικά στελέχη,  όπως μεταφέρει το iefimerida.gr, εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνιζαν ότι η χώρα μας βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη, δεν ζητά, αλλά συζητά καθώς είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στην παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε δύο σημεία. Πρώτον το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υποστήριξε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος και με πρόσθετα κονδύλια αλλά και με επιμερισμό του βάρους. Μάλιστα, φρόντισε να επαναλάβει ότι σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης, ένα plan B.
Εκτιμάται, ότι η Αθήνα προϊδεάζει τους εταίρους τους ότι δεν θα διστάσει να επικαλεστεί το άρθρο 78, της Συνθήκης Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προσωρινά μέτρα υπέρ της, στην ακραία περίπτωση που εξαιτίας της επίθεσης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία εισέλθει στη χώρα μεγάλο κύμα προσφύγων. Πρόκειται για ένα μέσο πίεσης προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν αναλογικά την ευθύνη προσφύγων. Ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της Συνόδου έχει επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου – Ιταλία, Ισπανία – που θίγονται από το πρόβλημα σε μια προσπάθεια οικοδόμησης κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Το δεύτερο σημείο παρέμβασης του Πρωθυπουργού αφορούσε τα Δυτικά Βαλκάνια. Στόχος ήταν να γίνει ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περιοχή. Άλλωστε, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, παρά την δεκαετή κρίση η χώρα μας διαθέτει διπλάσιο ΑΕΠ από το σύνολο των χωρών της περιοχής, που διεκδικούν την είσοδο τους στην ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ένταξης τους, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Σαφή μηνύματα τόσο προς την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και της Αλβανίας.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για την καθολική στήριξη που έτυχε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το αίτημα της Λευκωσίας για υλοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αθήνα όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε συνεχή επαφή με την Κύπρο και από κοινού διαμόρφωσαν τις κατάλληλες συμμαχίες για το αποτέλεσμα αυτό. Η Ελλάδα -όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης- εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα αυτά και να ξεκινήσει η επιβολή τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.