, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τι σκέφτεται το Μαξίμου για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – Όλα τα σενάρια

ÁÑÃÏËÉÄÁ-ÅÈÍÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ 2015 - ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐO ÁÐÏ ÔÏ ÁÑÃÏÓ.(EUROKINISSI-ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Όποια ημερομηνία ακούγεται για εκλογές είναι ενδεικτική. Το κρίσιμο είναι τι θα γίνει το επόμενο δίμηνο με τους Θεσμούς», παραδεχόταν κυβερνητικό στέλεχος, που έχει γνώση των συζητήσεων που γίνονται. Αν και υποστήριζε πως «το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να εξαντλήσει την τετραετία, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει συνολικά το έργο του», δεν απέκλειε κανένα ενδεχόμενο.

Εκλογές το φθινόπωρο του 2018

Λίγοι είναι οι κυβερνητικοί που τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορούν να «βάλουν το χέρι τους στη φωτιά» πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό, αν διαπιστώσει πως οι εταίροι και ειδικά το ΔΝΤ και το Βερολίνο εξακολουθούν να δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο προς την Ελλάδα. Μόνο εύκολο δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί στις κάλπες με περικοπές στις συντάξεις 18%, αλλά πιθανότατα και με μείωση του αφορολόγητου. Οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και κατά πολλά στελέχη ο χρόνος μη επαρκής, προκειμένου η εικόνα να αλλάξει. Θα πρέπει η καθημερινότητα να έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι αριθμοί της ανεργίας να έχουν πέσει πολλές μονάδες.

Αυτά τα δεδομένα προβληματίζουν όσους δεν αποκλείουν οι εθνικές εκλογές να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο, πριν αποτυπωθεί το αρνητικό κλίμα των νέων μέτρων με τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλεύεται τη «φόρα» που θα έχει από την έξοδο από το μνημόνιο και τις εξαγγελίες που θα έχει κάνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Οι «πολέμιοι» των πρόωρων εκλογών υπενθυμίζουν πως με αυτή την επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση – άρα να απευθυνθεί δυναμικά στην κεντροαριστερά – να προχωρήσει εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν «άρωμα» διαφθοράς, να προτάξει μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, στην υγεία, ακόμα και στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που διαμορφώνει και απασχολεί πολύ την κοινή γνώμη.

Τον πρώτο λόγο έχει η εξάντληση της τετραετίας για το Μαξίμου

Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η εκλογολογία μπήκε στο τραπέζι. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν πως εξετάστηκαν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί με έμφαση να δίνεται στις δυο προτάσεις που έχουν να κάνουν με την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.

– Μειοψηφία στελεχών υποστήριξε οι δημοτικές εκλογές να μην αλλάξουν ημερομηνία και να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί το εκλογικό σώμα. Σε αυτή την περίπτωση οι κάλπες στους ΟΤΑ θα μεταφέρονταν χρονικά τον Οκτώβριο, από το 2023, μετά την ψήφιση του νέου νόμου στη Βουλή.

– Η πρόταση που φέρεται να προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις και τον μεγαλύτερο προβληματισμό ήταν οι δημοτικές εκλογές να μεταφερθούν για τις 13 Οκτωβρίου του 2019 (όπως θα γίνει τελικά), όμως μαζί τους να διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές. «Ο
Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει το στίγμα πως επιθυμεί να το πάει όσο πιο μακριά μπορεί», τόνιζε στο newpost.gr μέλος της Πολιτικής Γραμματείας που συμμετείχε στη συζήτηση εκείνου το Σαββάτου.

Εθνικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές

Αν τελικά οι συνθήκες οδηγήσουν την κυβέρνηση να καταλήξει σε αυτή την ημερομηνία, οι «αναγνώσεις» που μπορούν να γίνουν είναι πολλές. Δεν αποκλείεται οι επιτελείς του Μαξίμου να ελπίζουν στην «εκτόνωση» του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές χωρίς να αποκλείουν η «χαλαρή» ψήφος να αποτυπωθεί και προς τη ΝΔ.

Η παράλληλη διαδικασία των εθνικών και δημοτικών εκλογών «βλέπουν» πως θα μπορούσε να «συμπαρασύρει» συμμαχίες – που θα συμφωνηθούν με την κεντροαριστερά σε τοπικό επίπεδο – και στην «μεγάλη κάλπη», γεγονός που ίσως να επηρέαζε το ποιος θα είναι ο νέος «ένοικος» του Μαξίμου.

Πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες για το κατάλληλο timing, το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές «συναντούν» πλέον χρονικά τις εθνικές εκλογές αποτελεί από μόνο του ένα επιπλέον κίνητρο για να διεξαχθούν μαζί. «Είναι φυσιολογικό να μη στηθούν δυο κάλπες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», τόνιζε κορυφαία πηγή εξηγώντας πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο τεχνικά, αλλά και επιβαρυντικό οικονομικά.

Εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές

Όσοι φοβούνται πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φτάσει στα ανώτερα επίπεδα της τον επόμενο Μάιο, λόγω της «χαλαρότητας» των ευρωεκλογών, εκτιμούν πως η παράλληλη διεξαγωγή τους με τις εθνικές είναι η επιλογή με το χαμηλότερο ρίσκο. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει σχεδόν όλο τον χρόνο της συνταγματικής της θητείας και τα σκληρά διλήμματα που θα μπουν, δεν θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΝΔ να δείξει πως παγιώνει την πρωτιά και ακόμα χειρότερα την αυτοδυναμία.

Αν οι ευρωεκλογές πραγματοποιηθούν μόνες τους, αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η γαλάζια παράταξη θα επιχειρήσει να τις παρουσιάσει σαν «πρόβα» για τις εθνικές εκλογές επενδύοντας σε όλη την καμπάνια της στα «νωπά» μέτρα που θα έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.