, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Τον Μάιο ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι πραξικοπηματίες”

φώτο eurokinissi.gr

Το 18μηνο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παρέρχεται μέσα στον Μάιο, οπότε και θα αφεθούν ελεύθεροι, τόνισε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

“Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει τη διαδικασία απελευθέρωσής τους με την παρέλευση του 18μηνου”πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: “Δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς στην ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν εδώ, στην Ελλάδα, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα”. Σε ό,τι αφορά στο αν προλαβαίνει να γίνει από την Τουρκία κάποια παρέμβαση μέσω δικαστικής οδού, ο κ. Κοντονής είπε πως αυτό είναι ζήτημα “δικαστικών διαδικασιών” και πως ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει.

Για τις απαγωγές ατόμων φερόμενων ως γκιουλενιστών από τρίτες χώρες, που έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς και για το εάν στην Ελλάδα φοβόμαστε αντίστοιχα περιστατικά με την απελευθέρωση των οκτώ, ο κ. Κοντονής τόνισε πως “όλοι οι ευρισκόμενοι νόμιμα στην Ελλάδα δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο”. Ως προς το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή και τι μέτρα θα ληφθούν “βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και δεν είναι του παρόντος”.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει σκέψη για παράταση της κράτησής τους, προκειμένου να προστατευθούν, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι “πέραν του 18μηνου δεν μπορεί κανένας να κρατηθεί με τον τρόπο που κρατούνται οι 8 αξιωματικοί”. Ο κ. Κοντονής τόνισε πως σε κάθε περίπτωση “ο νόμος είναι οδηγός μας σε όλα”.

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη για τους προς έκδοση καταδικασθέντες, είπε ότι δεν παρατείνεται η κράτηση πέρα από το 18μηνο, αλλά δεν δίνονται οι γνωστές ολιγοήμερες άδειες σε καταδικασθέντες από ελληνικό ποινικό δικαστήριο, εάν έχει ζητηθεί και αποφασιστεί η έκδοσή τους ή είναι στη διαδικασία να γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε χαρακτηριστικά η διάταξη δεν έχει “καμία σχέση με κράτηση” και πως του κάνει εντύπωση “ότι παρά το γεγονός πως αυτό διευκρινίστηκε κατ’ επανάληψη στη Βουλή, επανήλθαν ορισμένοι με έναν πολύ επικίνδυνο και ανεύθυνο τρόπο”.

“Στην Ελλάδα θα διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα όλων των πολιτών που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους”, τόνισε ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απόπειρα αρπαγής των οκτώ από τουρκικές υπηρεσίες. “Η απόπειρα και μόνο είναι ένα σοβαρό αδίκημα με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα” είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως “το ζήτημα είναι ότι ανησυχούν -και μου κάνει εντύπωση το θράσος τους- αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν, διότι η μόνη παρόμοια περίπτωση είναι αυτή. Αυτοί βγαίνουν πάρα πολύ έντονα και εκφράζουν και μία επιθετικότητα προς την κυβέρνηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός από την αρχή είχε πει ότι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, όμως η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και η απόφαση των δικαστηρίων”.

Ως προς το εάν το ζήτημα των οκτώ επηρεάζει την παράταση της κράτησης των δύο Ελλήνων, ο υπουργός απέφυγε να κάνει εικασίες, ιδιαίτερα, όπως είπε, από τη στιγμή που οι Τούρκοι λένε πως δεν συνδέεται.

Στην υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως “δεν υπάρχει καμία τακτική του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι το υπουργείο δεν επιλαμβάνεται του αιτήματος”. Όπως είπε ο κ. Κοντονής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεν δεσμεύθηκε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα πάρει άδεια, αλλά ότι θα εξεταστούν τα αιτήματά του στο πλαίσιο του νόμου, καθώς ο γ.γ. δεν μπορεί να δεσμευθεί για απόφαση του εισαγγελέα ή του συμβουλίου της φυλακής η πλημελειοδικών.

Ο κ. Κοντονής είπε ότι σωστά απορρίφθηκε τις προηγούμενες ημέρες η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο Δημάκης, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το γεγονός ότι αυτή υπεβλήθη στο συμβούλιο φυλακής για απόφαση που είχε μεν λάβει σε πρώτο βαθμό το συγκεκριμένο συμβούλιο, όμως είχε επικυρωθεί και σε δεύτερο βαθμό από το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Όπως είπε ο κ. Κοντονής, πλέον ο Δημάκης αναμένεται να ζητήσει μία έκτακτη άδεια από τον Εισαγγελέα επόπτη της φυλακής, για δύο φορές την εβδομάδα και σε δύο μήνες από τώρα θα επανεξεταστεί το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια, όπως ορίζει ο νόμος.

Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν επεμβαίνει σε υποθέσεις της Δικαιοσύνης. “Δεν μπορεί ένα υπουργείο να υπερβεί τη νομιμότητα” είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ και την ανάρτηση Πολάκη στο Facebook ότι “‘Εξεστέλιωσε το ΣτΕ… στο τέλος θα βγάλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση” ο κ. Κοντονής είπε ότι ο κάθε υπουργός έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις.

“Τη λειτουργία της Δικαιοσύνης την υπερασπίζεται η ίδια η Δικαιοσύνη” είπε ο κ. Κοντονής, τονίζοντας πως οι αποφάσεις της γίνονται σεβαστές, “είτε συμφωνούμε είτε όχι”. Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.