, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τουρκία: Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Η συμφωνία που υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου η Τουρκία με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί.
To εν λόγω μνημόνιο προβλέπει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο χωρών, επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» Τουρκίας-Λιβύης.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα, το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ και συζήτησαν για το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τις θαλάσσιες ζώνες.
Τη συνάντησή του ανακοίνωσε ο ίδιος o Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο Twitter αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή».
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, υπέγραψε με την Τουρκία μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.