, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τουρκία: Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Η άρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποδεχθεί την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως συσπειρώνει την αντιπολίτευση εναντίον του και δεν αποκλείεται να ενωθούν όλοι στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου στη μάχη της 23ης Ιουνίου.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΥΛΩΝΑ
Η έστω και μη αναγνωρισμένη νίκη του σηματοδότησε την πρώτη φορά, μέσα σε 25 χρόνια, που η παράταξη του προέδρου Ερντογάν ή τα παλαιότερα από αυτό ισλαμιστικά κόμματα δεν κερδίζουν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.
Στα 49 του χρόνια εμφανίστηκε από το πουθενά και κέρδισε τη δημαρχία της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας, έχοντας να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο και με όλα τα μέσα στη διάθεσή του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Αυτό είναι που δεν «χώνεψε» ο Ερντογάν και στήνει ξανά κάλπες ευελπιστώντας να… διορθωθεί η κατάσταση και όχι τόσο για την τύχη της δημαρχίας, όσο γιατί βλέπει στο πρόσωπο του Ιμάμογλου τον μεγάλο αντίπαλο που ίσως βάλει τέλος στην παντοκρατορία του.
Τα «ατού» του
Όσοι παρακολούθησαν τον προεκλογικό αγώνα διαπίστωσαν πως ο Ιμάμογλου είναι ένας ήπιος χαρακτήρας και βρίσκει απήχηση στους απλούς ψηφοφόρους. Στις βόλτες του στους δρόμους της πόλης, αλλά και μέσα από τα social media, φάνηκε να κερδίζει ακόμη και τους θρησκευόμενους συμπολίτες του που κανονικά δεν θα περίμενε κάποιος ότι θα επέλεγαν το κοσμικό CHP.
Σε μια κίνηση που είχε τη δική της σημασία, βρήκε χρόνο για να προσευχηθεί Παρασκευή και έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία ανέβασε βίντεο με τον ίδιο να προσεύχεται μέσα σε τέμενος. Η μητέρα του, η οποία φοράει την ισλαμική μαντίλα, φωτογραφήθηκε μαζί του στην προεκλογική περίοδο, όπως και η από το 1995 σύζυγός του, Ντιλέκ, η οποία δεν φοράει μαντίλα.
Η μετρημένη του αντίδραση στον σάλο που προκλήθηκε μετά την επανακαταμέτρηση επίσης του χάρισε οπαδούς. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι έχει ρίζες από τη Μαύρη Θάλασσα θεωρείται θετικό στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί κάτοικοι της οποίας έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή.
Σε μια επίσκεψή του στο Μεγάλο Παζάρι της πόλης άφησε ιστορία όταν κατάφερε να κερδίσει έναν ηλικιωμένο υποστηρικτή του AKP, ο οποίος του αρνήθηκε χειραψία, αλλά στο τέλος της συνάντησής τους αγκαλιάστηκαν. Ο Ιμάμογλου εθεάθη πολλές φορές να συζητά με τους ντόπιους στους δρόμους της πόλης σε αντίθεση με τον Γιλντιρίμ, ο οποίος επισκιάστηκε από τον Ερντογάν που επέλεξε τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Όταν ο Ιμάμογλου κατέβηκε στη μάχη για τη δημαρχία, γνώριζε ότι ήταν το αουτσάιντερ, αλλά θεωρούσε ο ίδιος, όπως και οι υποστηρικτές του, μεγάλο «προτέρημα» το ότι είναι σχετικώς άφθαρτος και όταν ήρθε πρώτος, δεσμεύτηκε ότι θα είναι δήμαρχος όλων, ακόμη και εκείνων που δεν τον ψήφισαν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.