, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τουρκία: Σχέδιο οικονομικής δράσης μετά την κατρακύλα της λίρας

Δίχως τέλος συνεχίζεται και σήμερα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας που νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.
Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του την Κυριακή στη Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ακολούθησε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, μέσω της οποίας διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει όση ρευστότητα χρειάζεται στις τουρκικές τράπεζες, ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί στενά τις αγορές και την τιμή της λίρας, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αυτή την ώρα, η τουρκική λίρα υποχωρεί κατά 4,25% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με την ισοτιμία δολαρίου/λίρας να διαμορφώνεται στις 6,6740 λίρες, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει το απίστευτο αρνητικό ρεκόρ των 7,24 λιρών. Μέχρι στιγμής, φέτος, η τουρκική λίρα έχει χάσει συνολικά σχεδόν το 50% της αξίας της.
Την περασμένη Παρασκευή, το τουρκικό νόμισμα έφτανε να υποχωρεί μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου μετά από το tweet-απάντηση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν. Η κατρακύλα της λίρας ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι θα απαντήσει στον “οικονομικό πόλεμο” των ΗΠΑ.
Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.