, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Του Αϊ Γιωργιού» στα Ν. Φλογητά (ΦΩΤΟ)

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των Νέων Φλογητών, τιμήθηκε το Σαββατοκύριακο. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός και το πρωί της Κυριακής του Θωμά 23 Απριλίου, ανήμερα της εορτής, πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια ακολούθησε η λαμπρή περιφορά της ιερής εικόνας στους δρόμους του χωριού, συνοδεία χιλιάδων πιστών.
Ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος τιμάται ανελλιπώς 90 και πλέον χρόνια, από τότε που οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο τόπο και ίδρυσαν το χωριό. Ο χρόνος κύλησε αδυσώπητα, άλλαξαν πάρα πολλά, ένας-δύο άνθρωποι βρίσκονται εν ζωή σήμερα, κατασκευάστηκε νέος ιερός ναός(1951), άλλαξε εντελώς η εικόνα του χωριού (αρχιτεκτονικά στοιχεία, οδοποιία κτλ.), απουσιάζουν οι εκδηλώσεις των δύο Αδελφοτήτων του χωριού (Αδελφότητες Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Αυτό όμως που παραμένει χαρακτηριστικό και αναλλοίωτο των υπερενενηντάχρονων εκδηλώσεων είναι η παρουσία της μοναδικής εικόνας του Αγίου, την οποία οι πρώτοι Φλογηταινοί έφεραν μαζί τους το 1924, αφήνοντας πίσω τους την Καππαδοκία. Ιερό αντικείμενο, το οποίο συνδέει γενιές και γενιές ευλαβών ανθρώπων, μνημείο πίστης και απόδοσης τιμής προς τον πολιούχο Άγιο. Ενδεικτικό της βαθειάς πίστης εκείνων των ανθρώπων προς το Θεό είναι ότι προτίμησαν να μεταφέρουν μαζί τους στο μακρύ ταξίδι τα εικονίσματα, αφήνοντας πίσω είδη πρώτης ανάγκης, που πιθανόν τους ήταν πιο απαραίτητα.
agfl2
Εορτασμός παλαιοτέρων ετών
Τα παλαιότερα χρόνια η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για τους απανταχού Φλογηταινούς. Έτσι διοργανώνονταν εκδρομές-αποστολές τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι «ξενιτεμένοι» να βρεθούν στην ιδιαίτερα πατρίδα και να συνεορτάσουν τη μνήμη του προστάτη του χωριού. Προς τιμήν τους πραγματοποιούνταν διάφορες εκδηλώσεις.
agfl3
agfl4
agfl5

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.