, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το δημοψήφισμα της αποχής!

του Ηλία Κουσκουβέλη*
Την ερχόμενη Κυριακή διεξάγεται το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Πριν φθάσουμε στο αποτέλεσμα – ναι ή όχι για τη συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με την προοπτική ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ – το κρίσιμο είναι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό. Διότι, για να είναι έγκυρο χρειάζεται να ψηφίσουν το 50% τουλάχιστον των πολιτών, περίπου 903.000.
Το βέβαιο είναι ότι θα ψηφίσουν μαζικά οι αλβανικής καταγωγής πολίτες που, με βάση τις τελευταίες εκλογές (Δεκεμβρίου 2016) στην ΠΓΔΜ, είναι περίπου 200.000 ψηφοφόροι. Από την σλαβική συνιστώσα του πληθυσμού, θα συμμετάσχουν σε υψηλό ποσοστό οι οπαδοί του Ζάεφ, περί τις 430.000. Αν αυτοί οι πολίτες αθροιστούν, δηλαδή Αλβανικά κόμματα και «σοσιαλδημοκρατικό» κόμμα, και με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των 450.000 ψηφοφόρων του VMRO θα επιλέξουν την αποχή (όπως, άλλωστε, υπέδειξε ο Πρόεδρος της χώρας), τότε είναι προφανής η δυσκολία επίτευξης του ορίου του 50% και, πολύ απλά, το δημοψήφισμα δεν θα είναι έγκυρο.
Σε αυτήν την περίπτωση ο Ζάεφ θα έχει ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα. Διότι όταν, όπως έχει δημόσια δεσμευτεί, φέρει την συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, δεν θα έχει τη δύναμη να πιέσει βουλευτές της αντιπολίτευσης, ώστε να προσχωρήσουν στις θέσεις του και να επιτευχθεί το υψηλό ποσοστό που απαιτεί το Σύνταγμά τους. Αντίθετα, η αντιπολίτευση θα ενισχυθεί και, ενδεχομένως, θα ζητήσει εκλογές πριν έρθει το θέμα για ψηφοφορία στη Βουλή.
Με άλλα λόγια, η πορεία για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ασφαλής. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει τίποτε για την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, αφού τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Ενδεχομένως όμως να επιτρέψουν στην ελληνική πλευρά να αναδείξει τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία των Σκοπιανών στο θέμα, αλλά και την ορθότητα μίας σειράς ισχυρισμών μας ως προς τις διαθέσεις ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της γειτονικής χώρας έναντι της Ελλάδας και της ιστορικής πραγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να εφησυχάζει, αλλά, με οδηγό την εμπειρία και τα μαθήματα που ήδη έχει πάρει, να χαράξει μία διαφορετική πολιτική, που θα ικανοποιεί πολύ περισσότερο τα συμφέροντά μας.
Ασφαλώς, τέλος, υπάρχει και το ενδεχόμενο όλα να πάνε καλά για τον Ζάεφ, δηλαδή και έγκυρο να είναι το δημοψήφισμα, και το «ναι» να επικρατήσει, και να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση. Τότε προφανώς το βάρος της απόφασης θα μετακινηθεί στη δική μας πλευρά και στο δικό μας πολιτικό σύστημα. Ας ευχηθούμε να αντιμετωπισθεί με σωφροσύνη, αλλά και με ευθύνη απέναντι στο διαχρονικό ιστορικό γίγνεσθαι.
*Ο κ. Κουσκουβέλης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,
Κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ, και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.