, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το εμβόλιο… κλειδί για την είσοδο μας στη νέα κανονικότητα  

 
Του Νίκου Νίτσα*
 
 
Οι συνάδελφοι στις μονάδες covid19 μετρούν τις μέρες και τις νύχτες εδώ και τρείς περίπου μήνες. Η ζωή τους δίπλα στους ασθενείς, ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχει αλλάξει ριζικά και καθοριστικά. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι αποτελούν μέρος μιας ιστορικής διαχείρισης και αντιμετώπισης του άγνωστου εχθρού. Διακατέχονται από τη μοναδική βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες στη συγκεκριμένη νόσο, όμως θα τις ανακαλύψει σίγουρα η επιστήμη όπως έκανε και στο παρελθόν.
 
Είναι πασιφανής πλέον η αναγκαιότητα της παγκόσμιας κοινότητας να θωρακιστεί απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες, όπως γράφει και το διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό LANCET, επισημαίνοντας λόγω της αυξημένης συχνότητας μετάδοσης στον άνθρωπο νέων βακτηρίων και ιών που προέρχονται από τα ζώα. Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν μολυνθεί επιβεβαιωμένα από τον ιό και πάνω από 200.000 χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και η αδυναμία του πληθυσμού να προστατευτεί από αυτόν, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν η δυνατότητα ανοσοποίησης μέσω εμβολιασμού ή αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία όσων νοσήσουν, δίνουν το στίγμα της επικινδυνότητας του νέου κορωνοιού.
 
Στη χώρα μας, όπου το σύστημα υγείας «πάσχει χρόνια» με χαρακτηριστικά την υποστελέχωσή του, τις χαμηλές αμοιβές και την ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή, η γρήγορη κι αποτελεσματική λήψη μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος. Έτσι λοιπόν η ελληνική πολιτεία ακολουθώντας τη γνώμη των λίγων και ειδικών άλλη μία φορά επιβεβαίωσε τα σοφά λόγια του Σωκράτη «Δεν πρέπει να τιμούμε όλες τις γνώμες των ανθρώπων αλλά μερικές, και όχι όλων των ανθρώπων, αλλά μερικών»  (Κρίτων’ του Πλάτωνα).
 
Το σλόγκαν #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ έγινε πραγματικότητα και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι περιορισμένες πολύ δε λιγότερες και από  εκείνες τις χώρες που διαθέτουν πιο προηγμένα συστήματα υγείας τα οποία κατέρρευσαν μπροστά στη μαζική ανάγκη ασθενών για νοσηλεία. Καθώς λοιπόν η κατάσταση νοσηρότητας  στην Ελλάδα βελτιώνεται, τα περιοριστικά μέτρα από εβδομάδα αρχίζουν να χαλαρώνουν. Από την προσεχή Δευτέρα η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η αποφυγή συγχρωτισμού, η σωστή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής και η ανάγκη διατήρησης αποστάσεων μεταξύ μας είναι συνήθειες της νέας καθημερινότητάς πού θα πρέπει να μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί και το νέο σλόγκαν #ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Κι αυτό, επειδή είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι η σημερινή καλή κατάσταση και ο περιορισμός των κρουσμάτων δεν μπορεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, αν χαλαρώσουμε, να αλλάξει προς το… χειρότερο.
 
Κατά τη διάρκειά της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου από δω και στο εξής τα διάφορα τεστ ανίχνευσης του ιού και των αντισωμάτων του θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όσων ξέρουν να τα αποκωδικοποιούν σωστά και να μας συμβουλεύσουν ανάλογα, διαθέτοντας τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια. Για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία πρέπει να έχουμε μόνιμα στο μυαλό μας τα λόγια του Σωκράτη και να εμπιστευόμαστε μόνο τους ειδικούς, τους γιατρούς.
 
Ο νέος ιός ανήκει στην οικογένεια εκείνων των ιών που συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους. Όπως γνωρίζουμε, αυτού του τύπου οι ιοί εμφανίζονται τον χειμώνα και εξαφανίζονται το καλοκαίρι. Θα συμβεί όμως το ίδιο με τον νέο κορωνοϊό; Είναι δυνατόν να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο παγκόσμιο κύμα επιδημίας τον επόμενο χειμώνα; Τι γίνεται με την πιθανότητα ανοσίας δηλαδή με την ικανότητα που αποκτά ο οργανισμός μας να προστατευτεί απέναντι σε ιούς και μικρόβια και να μην νοσεί εφόσον έχει εκτεθεί ή νοσήσει από αυτά στο παρελθόν; Είναι μόνιμη η ανοσία ή μπορεί να νοσήσουμε ξανά μετά από μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Αυτά τα ερωτηματικά πρέπει να απαντηθούν μόνο από εκείνους που γνωρίζουν και έχουν την επιστημονική γνώση. Οι απαντήσεις θα δοθούν, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος και μεγάλη επιστημονική προσπάθεια ώστε να είναι αξιόπιστες.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στα μέτρα υγιεινής ήρθαν για να μείνουν και θα βοηθήσουν στην αποφυγή μετάδοσης κι άλλων ασθενειών, καθώς αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως π.χ. η εποχική γρίπη. Εκείνοι οι λίγοι που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, χωρίς να στηρίζουν την άποψη τους σε επιστημονικά δεδομένα, ας αναγνωρίσουν τώρα το λάθος τους. Αποδείχθηκε, δυστυχώς έμπρακτα, πόσο ευάλωτος είναι ο ανθρώπινος οργανισμός απέναντι σε ιούς και βακτήρια γεγονός που επισημαίνει με συνεχείς καμπάνιες #εμβολιαΖΩ τα τελευταία χρόνια ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.  Είναι πλέον πασιφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους ή ανενημέρωτους ότι το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει αυτή την πανδημία ώστε να επανέλθει η ζωή εκεί που την
αφήσαμε. Η «άσκηση πειθαρχίας» ας διαδεχθεί την «άσκηση υπευθυνότητας». Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε  αποδεικνύοντας και πάλι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε…
 

  • Ο Νίκος Νίτσας είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος και Παιδοφθαλμίατρος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
  • Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.