, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Ε.Ε.Θ. προειδοποιεί: Όχι στις «τηλεπωλήσεις» ασφαλειών

Τις εταιρίες με εντελώς άσχετο αντικείμενο, που εισβάλουν ως «πειρατές» στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και κάνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις ασφαλιστικών υπηρεσιών καταγγέλλει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που καλεί τους καταναλωτές να τις αποφεύγουν για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Οι «φασόν» αυτές πωλήσεις γίνονται εντελώς στο «πόδι», δίχως προσωποποιημένα συμβόλαια και μεθόδους, με αντιδεοντολογικό τρόπο και χωρίς ο ασφαλιζόμενος να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την συμφέρουσα γι΄αυτόν πρόταση, ενώ δεν έχει επαρκή ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
Το Ε.Ε.Θ. τονίζει ότι η ασφάλιση δεν είναι ούτε απορρυπαντικό ούτε ηλεκτρική συσκευή για να πωλείται ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και καταγγέλλει την αθέμιτη τακτική εταιριών που χρησιμοποιούν τα στοιχεία που τους έχουν παραχωρήσει οι καταναλωτές για εντελώς άσχετο λόγο.
Η τακτική αυτή είναι αντιδεοντολογική και καταχρηστική, ιδίως εάν συνδυάζεται με στοιχεία δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Οι εποπτικές και ελεγκτικές αρχές της πολιτείας, οφείλουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή του αυστηρού νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για όλα τα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, και παράλληλα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε ενέργειες και πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Το Ε.Ε.Θ. καλεί και πάλι τους καταναλωτές να κλείνουν τα αυτιά τους στις ευχάριστες αλλά αμφιβόλου ποιότητας προτάσεις και να απευθύνονται πάντα στους πιστοποιημένους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, που αποτελούν τους καλύτερους συμβούλους στους πολυδαίδαλους δρόμους της ιδιωτικής ασφάλισης. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις πρόχειρες και μη εξατομικευμένες ασφαλιστικές συμβάσεις που καταρτίζονται με τη μέθοδο “φασόν”.
Οι πιστοποιημένοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, τους οποίους συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρούν να παραμερίσουν, είναι οι μόνοι που μπορούν να συμβουλέψουν και να υποστηρίξουν τους καταναλωτές αλλά και να βρίσκονται στο πλευρό τους στο στάδιο της διαχείρισης της ζημιάς και της αποζημίωσης.
Ο καταναλωτής, πριν αισθανθεί το χάδι στα αυτιά του από «συμφέρουσες» διαδικτυακές προσφορές θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η δήθεν φθηνή ασφάλιση στο τέλος θα του κοστίσει ακριβά. Καμία απρόσωπη ηλεκτρονική εφαρμογή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους επαγγελματίες ασφαλιστές και σίγουρα πάντως δεν παρέχει εξειδικευμένες, εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας ασφαλιστικές υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό.
Το Ε.Ε.Θ. θα σταθεί και πάλι στο πλευρό των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που δέχονται μία ακόμη επίθεση από επιχειρηματικά συμφέροντα!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.