, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ημερολόγιο πληρωμών για επιδόματα-αναστολές

Μαζικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε εργαζομένους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πρόσθετο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, το οποίο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ και δίνει σημαντική ανάσα σε όσους πλήττονται. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου να κινηθεί η αγορά, εφόσον αρθεί το lockdown. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τις αρχές Δεκεμβρίου σταδιακά να ανοίξει η οικονομία, ωστόσο όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ποιοι και πώς θα εισπράξουν το ποσό
Ειδικότερα εντός του Δεκεμβρίου θα λάβουν επίδομα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο. Ολόκληρο το ποσό θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Μέσα στον Δεκέμβριο θα λάβουν επίδομα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο. Ολόκληρο το ποσό θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Η πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη» για την υποβολή δηλώσεων για τους εργαζομένους που θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Νοέμβριο θα ανοίξει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, με τις πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων να πραγματοποιούνται σταδιακά από τις 27 Νοεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους από 15/11/2020 έως και τις 7/12/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από 15/11/2020 έως και τις 7/12/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.
Για τον Νοέμβριο, το επίδομα για τους εργαζομένους που θα δηλωθούν σε αναστολή θα υπολογισθεί αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.
Ειδικά σε αυτή την καραντίνα και οι ανοιχτές, αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, που βάζουν σε αναστολή μισθωτούς τους, αναμένεται να ακολουθήσουν τις ημερομηνίες των τοπικών ή του εθνικού lockdown.
Έτσι, οι ανοιχτές επιχειρήσεις που θα θεωρηθούν πληττόμενες, βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου, δεν θα δηλώνουν πιθανότατα αναστολές από 1η Νοεμβρίου, αλλά στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες κ.λπ. θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζομένους τους από 3 Νοεμβρίου.
Στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το lockdown επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο, θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζομένους τους από 7 Νοεμβρίου.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής:
Παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3/11/2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής).
Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίου.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7/11/2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής).
Δώρο Χριστουγέννων
Αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες από 21 έως και 31 Δεκεμβρίου, το κράτος -όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα- θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που του αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου. Οι εργοδότες θα καταβάλουν το συνολικό ποσό του δώρου και στη συνέχεια θα λάβουν τις σχετικές επιστροφές από το κράτος.
Επιδόματα ανεργίας
Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν ή λήγουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
·     Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
·     Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
·     Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).
Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.
Έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους
Παράλληλα θα χορηγηθεί άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε περίπου 130.000 ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Όποιος φτάνει τους 12 μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ θεωρείται μακροχρόνια άνεργος. Περισσότεροι από 500.000 που είναι στο μητρώο του ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι. Όσοι λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δεν θα λάβουν τα 400 ευρώ. Αυτό αφορά τους μη επιδοτούμενους ανέργους.
Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Όσοι δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρημένα, θα πρέπει να το πράξουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.
Αναστολή ΦΠΑ
Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η συγκεκριμένη οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Μείωση ενοικίου
Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται μετά και το νέο lockdown, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.
Παράλληλα, από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι και αυτόν τον μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση Covid-19 στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Στα τέλη Νοεμβρίου θα χορηγηθούν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους. Όσες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2020 και έως τώρα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στους προηγούμενους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν:
•        Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ.
•        Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τουλάχιστον 2.000 ευρώ, με το τελικό ποσό να προσδιορίζεται κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο.
Αναφερόμενος στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, προσθέτοντας πως η εκταμίευση των πόρων θα γίνει πιθανότατα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.