, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το «καταφύγιο» των αστέγων

Στον καθιστικό χώρο του Υπνωτηρίου Αστέγων έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, άνδρες και γυναίκες, που τις προηγούμενες ώρες
βρισκόταν διάσπαρτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Είναι αργά το βράδυ, η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση και η συγκεκριμένη κοινωνική δομή του δήμου Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη από ωφελούμενους. Κάποιοι παρακολουθούν τηλεόραση, κάποιοι άλλοι συζητούν μεταξύ τους…
Της Αναστασίας Καρυπίδου 
Μεταξύ αυτών ο Δ. μετανάστης στη Γερμανία, με δικές του επιχειρήσεις, γύρισε στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο, λόγω της
οικονομικής κρίσης και των κακών επιχειρηματικών επενδύσεων τα έχασε όλα. Χώρισε με τη σύζυγο του, δεν έχει επαφή με τα παιδιά του και τους τελευταίους μήνες το υπνωτήριο είναι το  σπίτι του.
Λίγο παραδίπλα κάθεται ο Α. από το Πακιστάν. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ως ενδιάμεσο σταθμό, με σκοπό να μεταβεί στην Αυστρία για να συναντήσει τον αδελφό του και να εργαστεί εκεί. Εξαιτίας όμως της γραφειοκρατικής διαδικασίας στην έκδοση ασύλου βρίσκεται “εγκλωβισμένος” στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Προσπάθησε να κάνει μεροκάματα εργαζόμενος σε πλυντήριο αυτοκινήτων και σε συγκομιδή ελιών στη Χαλκιδική.
Πρόκειται για μόλις δύο από από τους δεκάδες ωφελούμενους του Υπνωτηρίου Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί  στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, από τις 7 το απόγευμα έως το πρωί της επόμενης ημέρας. Σε  αυτή την κοινωνική δομή, περισσότερα από 65 άτομα βρίσκουν καθημερινά και για διάστημα  έξι μηνών ένα καθαρό κρεβάτι για να κοιμηθούν, ένα χώρο για να αλλάξουν τα ρούχα τους  και να κάνουν μπάνιο, πρωινό και βραδινό φαγητό.
Πρόκειται για ένα χώρο περίπου 750 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει κοιτώνες, χωρισμένους σε ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με  τα στοιχεία, το 75% των φιλοξενουμένων είναι  άνδρες και το υπόλοιπο γυναίκες. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του  κεντρικού δήμου οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μοναχικοί και δύσκολα «ανοίγονται» για να  μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και τα  προβλήματα τους.
Το Υπνωτήριο Αστέγων άρχισε να λειτουργεί  το 2013 σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και μετά από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος. Από τον Φεβρουάριο του 2017 που ξεκίνησε υπό την αποκλειστική  διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης και έως τώρα έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 550 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το προφίλ των αστέγων, προέκυψε πως οι περισσότεροι είναι άνδρες, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας από 18 – 44 ετών, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι.
Στη Θεσσαλονίκη, ο πληθυσμός φτάνει περίπου τα 380 άτομα, με τον αριθμό να μοιράζεται στους δρόμους και τις κοινωνικές δομές.
Ιδιαίτερα τις ημέρες όπου το ψύχος είναι έντονο και η θερμοκρασία πέφτει χαμηλά ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την υποστήριξη τους καθώς πέρα από το Υπνωτήριο Αστέγων και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην οδό Μοναστηρίου 62 λειτουργούν και άλλοι θερμαινόμενοι χώροι όπου παρέχονται είδη άμεσης ανάγκης, όπως sleepingbags και ξηρά τροφή.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης καλούνται να επικοινωνούν με την κινητή μονάδα Streetworker της ΑΡΣΙΣ στο τηλέφωνο 6945426330, εφόσον γνωρίζουν κάποιον άστεγο και παράλληλα να ενημερώνουν όποιον άστεγο γνωρίζουν για τις κοινωνικές δομές που λειτουργεί ο δήμος.
Ωστόσο όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, Χάρης Αηδονόπουλος, επειδή ο “άνθρωπος είναι αυτεξούσιος θα πρέπει μόνο να κινδυνεύει η ζωή του ή η δημόσια υγεία για να μεταφερθεί -με εισαγγελική εντολή- σε κοινωνική δομή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.