, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ΠΑΜΑΚ απαντά στο θέμα διδασκαλίας «μακεδονικής» γλώσσας

Θέμα διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θέτει το πολιτικό κόμμα  «Ουράνιο τόξο», που έχει έδρα στη Φλώρινα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την Πρυτανεία του Ιδρύματος να απαντά ότι δεν δέχεται υποδείξεις και τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.

Το «Ουράνιο τόξο», που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τους «δίγλωσσους Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα», απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΠΑΜΑΚ ζητώντας την εισαγωγή των «μακεδονικών» στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη και τον πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Χάρρυ Παπαπανάγο το κόμμα αναφέρει:

«Με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας.

Με δεδομένο ότι ένας από τους σκοπούς του Τμήματος είναι η προαγωγή και η γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών των Βαλκανίων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι εύλογο αυτό να συμπεριλαμβάνει και την άμεση γειτονιά μας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος».

Σε απάντηση  η Πρυτανεία του Ιδρύματος, τονίζει ότι θεωρεί την κίνηση αυτή απολύτως αντιδεοντολογική και επισημαίνει ότι «τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαμορφώνουν τα Προγράμματα Σπουδών τους ανεξάρτητα και αποκλειστικά και μόνο με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και προτεραιότητες που υπαγορεύονται από τη στρατηγική του Ιδρύματος».

Και προσθέτει: «Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης».

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.