, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η οργάνωση Food Sweet Food και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώνουν σήμερα την έναρξη της τρίτης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων (Refugee Food Festival) από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου 2018. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε 14 πόλεις σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με πολίτες της κάθε χώρας, που έχουν αφιερώσει το χρόνο τους για την υλοποίησή του στην πόλη τους.

Tο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων γεννήθηκε στο Παρίσι το 2016. Είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί φέτος σε πόλεις εκτός Ευρώπης, όπως το Κέιπ Τάουν, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες μαζί με πόλεις όπως το Παρίσι, η Αθήνα, το Στρασβούργο, η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες και η Μπολόνια, θα φέρουν μαζί τις προσφυγικές κοινότητες και τις κοινότητες υποδοχής για να αναδείξουν τα πολύπλευρα μαγειρικά ταλέντα των προσφύγων.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα στο να αλλάξει θετικά η αντίληψη του κοινού απέναντι στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας ανθρώπους από διάφορους τομείς γύρω από ένα τραπέζι, χάρη στο οικουμενικό δέσιμο που δημιουργεί το να μοιράζεσαι το φαγητό σου με άλλους ανθρώπους.

Πολλοί σεφ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ τις περασμένες χρονιές άρχισαν να δουλεύουν στον τομέα της εστίασης στις χώρες υποδοχής τους, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης που ενίσχυσε το φεστιβάλ.

«Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας εδώ στη Γαλλία και να ξαναχτίσουμε όλα όσα χάσαμε. Ξέρω ότι το φεστιβάλ αυτό μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη να αποκτήσουν ξανά ελπίδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά η Sousana και ο Nabil που συμμετείχαν στο φεστιβάλ του Παρισιού.

Φέτος, πάνω από 100 εστιατόρια σε 14 πόλεις θα ανοίξουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και αλλού για να μαγειρέψουν μοναδικά πιάτα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Τα εστιατόρια που συμμετέχουν, ποικίλλουν από μαγαζιά τύπου “καντίνα” μέχρι πασίγνωστα εστιατόρια με αστέρια Michelin, ενώ προσφέρουν πιάτα που μπορούν όλοι να απολαύσουν.

«Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων κινητοποιεί τους πολίτες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τις ΜΚΟ, τα εστιατόρια, τους πρόσφυγες και την Υ.Α., ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να καταρριφθούν οι μύθοι γύρω από τους πρόσφυγες. Επίσης, διευκολύνει την ένταξη των προσφύγων στις κοινότητες που τους υποδέχονται και στη δημιουργία μιας κοινής εμπειρίας γύρω από το θέμα του φεστιβάλ», δήλωσε η Céline Schmitt, εκπρόσωπος τύπου της Υ.Α. στη Γαλλία.

Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, αυτό τον Ιούνιο, πολλοί ντόπιοι πολίτες έχουν συμβάλει με τις προσπάθειές τους, ώστε να γίνει πραγματικότητα στην πόλη τους. Βοηθούν επίσης να συναντηθούν οι πρόσφυγες σεφ με ιδιοκτήτες εστιατορίων και να βρουν δουλειά μετά το Φεστιβάλ.

«Το γεγονός ότι οι πολίτες στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντικό: είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών που συμβάλλει στο καλωσόρισμα των προσφύγων», τόνισε ο Louis Martin, πρόεδρος της οργάνωσης Food Sweet Food.

Το Ίδρυμα BNP Paribas, ένας από τους εταίρους της Ύπατης Αρμοστείας, στηρίζει το φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων, φέρνοντας μαζί το κοινό, την κοινωνία των πολιτών, διεθνείς οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.