, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ψυχολογικό προφίλ ενός θύτη παρενόχλησης-Τα στοιχεία της συμπεριφοράς του που προειδοποιούν

ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÓÔÇ ÂÏÕËÇ ÃÉÁ ÃÉÁ ÔÏ ÁÑÈÑÏ 336 ÐÏÕ ÁÖÏÑÁ ÔÏÍ ÏÑÉÓÌÏ ÔÏÕ ÂÉÁÓÌÏÕ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Της Φιλίππα Βλαστού

Με το κίνημα του MeToo να έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας στην Ελλάδα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας νέες καταγγελίες από θύματα που έχουν βιώσει bullying, εκφοβισμό ή σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους.

Γυναίκες και άνδρες βρίσκουν το κουράγιο και την δύναμη να καταγγείλουν τις σκληρές εμπειρίες παρενόχλησης ή κακοποίησης που έχουν βιώσει. Τα λόγια και οι περιγραφές τους συγκλονίζουν.

Ο Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής Msc Παναγιώτης Πλουμίδης  περιγράφει στην Karfitsa το προφίλ ενός θύτη παρενόχλησης, αλλά και επισημαίνει εκείνα τα στοιχεία στην συμπεριφορά που προειδοποιούν.

Ποιο είναι το προφίλ του θύτη μιας παρενόχλησης;

Το πρώτο στοιχείο ψυχοπαθολογίας που παρατηρούμε σε έναν θύτη παρενόχλησης είναι μια μεγάλη κρίση ταυτότητας. Μια τάση εξουσίας. Θα βρούμε πάρα πολλά σύνδρομα κατωτερότητας και κόμπλεξ εμφανισιακού τύπου, κοινωνικού και διάφορα δραματικά και κοινωνιοπαθολογικά στοιχεία. Συνήθως είναι άτομα που παλαιότερα δεν είχαν τον τρόπο να έχουν «πέραση» ή να είναι αποδεκτοί κυρίως ερωτικά. Έτσι χρησιμοποιούν την οποιαδήποτε εξουσία μπορούν να έχουν. Παράλληλα, έχουν στην φαντασία τους ότι η εξουσία είναι ένα είδος επιβολής προς τους άλλους για αυτό κάνουν κατάχρηση της, κουβαλώντας και όλο το προβληματικό τοπίο από το παρελθόν τους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να επιβληθούν κάνοντας τον άλλον άνθρωπο, το θύμα, να αισθανθεί όσο πιο άσχημα θεωρούν ότι έχουν αισθανθεί και εκείνοι μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι θύτες έχουν προφίλ με σοβαρή ψυχοπαθολογία.

Όσον αφορά την εξουσία που εκμεταλλεύεται ο θύτης τι είναι αυτό που τον ικανοποιεί; Εάν δεν είχε στα χέρια του την εξουσία θα παρενοχλούσε;

Όπως και σε έναν βιασμό, έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις η ηδονή του θύτη είναι η απέχθεια που προκαλεί στο θύμα. Δηλαδή η ηδονή του προέρχεται από την παραβίαση, το κρυφό και το «όχι» της άλλης πλευράς, το ότι «τώρα δεν μπορείς να ξεφύγεις και εγώ σε έχω εγκλωβίσει». Ότι ο θύτης θέλει να δει τον φόβο στα μάτια του θύματος. Η απόλαυση του θύτη είναι ότι «επειδή αυτή τη στιγμή με έχεις ανάγκη θα κάνεις όλα όσα θέλω». Έχουν δηλαδή μια διαστροφική πρόσληψη της σεξουαλικότητας και της επαφής με έναν άλλον άνθρωπο, όπου η έννοια του ερωτισμού και της σεξουαλικής πρόκλησης παίρνει την μορφή ηδονής μέσω του κακού που προκαλεί σε άλλο άτομο.

Οι θύτες είναι άτομα υπεράνω υποψίας; Μπορούν να υπάρχουν στον κύκλο μας αλλά να περνούν απαρατήρητοι;

Φυσικά. Συνήθως αυτά τα άτομα δεν είναι πολύ φανερά στην σεξουαλικότητα τους. Είναι σχεδόν πάντα υπεράνω υποψίας. Οι άνθρωποι που φαίνονται ορμητικοί και δυναμικοί στον ερωτισμό τους συνήθως είναι άνθρωποι που δεν έχουν τόσα σκοτεινά σημεία απόλαυσης. Σε αντίθεση δηλαδή με τους θύτες παρενόχλησης. Διότι ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ηδονή στους θύτες είναι ό,τι κάνουν να γίνεται στα κρυφά. Οπότε δεν εμφανίζουν τις διαθέσεις τους πολύ φανερά, γιατί αν γίνουν αντιληπτοί θα χάσουν την ηδονή του κρυφού.

Τα θύματα μάλιστα που επιλέγουν είναι άτομα χαμηλών τόνων, γιατί θεωρούν ότι μπορούν πιο εύκολα να τους προκαλέσουν φόβο. Οι θύτες φτιάχνουν τον τρόπο απόλαυσης τους, ο οποίος είναι η πρόκληση φόβου, ώστε μέσα από αυτό να μπορέσουν να απολαύσουν την αρρωστημένη ηδονή τους στο έπακρο.

Υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν για την αρρωστημένη συμπεριφορά ενός θύτη;

Ναι, υπάρχουν σημάδια που μπορεί να βάλουν υποψήφια θύματα σε σκέψεις. Ο θύτης δεν θα το κάνει αναγκαστικά μπροστά σε άλλους, οπότε θα δείξει την πρόθεση του να απομονωθεί με το θύμα. Όπως για παράδειγμα να το καλέσει σε κάποια συνάντηση που θα είναι οι δυο τους ή να δείξει υπερβολικό ζήλο που θα φαίνεται φιλικό αλλά θα κρύβει ερωτική διάθεση.

Η ατιμωρησία του θύτη αυξάνει την παραβατική του συμπεριφορά;

Ναι και ταυτόχρονα αυξάνει την ηδονή του. Όσο πιο κρυφή παραμένει η αρρωστημένη του σκέψη και πράξη, όσο περισσότερο μπορεί να το κάνει με τρόπους που δεν αποκαλύπτεται και άρα δεν του χαλάει το επαγγελματικό και κοινωνικό του προφίλ και μένει ατιμώρητος, αυτό του αυξάνει την έννοια της παντοδυναμίας και νιώθει πως έχει καταφέρει να πετύχει το σκοπό του. Μάλιστα τότε είναι πιο επικίνδυνος να το επαναλάβει.

Αυτές οι διαστροφικές πράξεις είναι ατέρμονες, δεν έχουν φρένο. Είναι κάτι σαν ναρκωτικό και κάθε φορά θα προσθέτει και ακόμη περισσότερα στοιχεία σε αυτή την διαστροφική ηδονή. Οπότε κάθε φορά γίνεται ακόμη χειρότερος. Για αυτό πρέπει να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Ο Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής Msc Παναγιώτης Πλουμίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.