, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το 10% των Ελλήνων αγόρασε εν γνώσει του προϊόν «μαϊμού»

Προϊόν «μαϊμού» αγόρασε σκόπιμα 1 στους 10 Έλληνες μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ένα 6% παραδέχτηκε ότι είχε πρόσβαση σε «πειρατικό» διαδικτυακό περιεχόμενο, σε ταινίες, μουσική, αθλητικούς αγώνες, μέσω παράνομων πηγών, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Στη χώρα μας, ένα ποσοστό της τάξης του 10% ισχυρίζεται ότι αγόρασε σκόπιμα προϊόντα απομίμησης – αντιγραφής μέσα στον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας, ωστόσο, πτώση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το EUIPO το 2017.
Επίσης, το 6% των Ελλήνων πολιτών που ερωτήθηκαν παραδέχθηκαν ότι είχαν πρόσβαση σε     περιεχόμενο από παράνομες διαδικτυακές     πηγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σημαντική είναι η συγκεκριμένη μείωση, κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, από την τελευταία μελέτη του 2017 (12%).
Ταυτόχρονα, το 22% των Ελλήνων θεωρεί, μάλιστα, θεμιτή την     αγορά παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο εάν προορίζεται αποκλειστικά για προσωπική του χρήση (ήταν 34% το 2017).
Στη χώρα μας, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει πληρώσει για την πρόσβαση, τη λήψη ή τη ροή περιεχομένου (ταινίες, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, εφημερίδες, βιβλία, αθλητικά γεγονότα) που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από εταιρεία που προσφέρει νόμιμες υπηρεσίες τους τελευταίους 12 μήνες, αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων από το 2017.
Σε χώρες όμως, όπως είναι η Φινλανδία, η Δανία, η Ισπανία και η Πολωνία, σχεδόν το 1/2 των πολιτών αγοράζει μόνο νόμιμο περιεχόμενο από το διαδίκτυο.
Όσο για τους νεότερους, είναι πιο πιθανό να παραδεχθούν ότι έχουν αγοράσει πλαστά και παραποιημένα προϊόντα ή ότι έχουν πρόσβαση σε «πειρατικό» διαδικτυακό περιεχόμενο. Το 10% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών παραδέχθηκαν ότι αγόρασαν εν γνώσει τους παραποιημένα/πλαστά προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 23% δήλωσαν ότι είχαν αποκτήσει πρόσβαση και σκόπιμα είχαν κατεβάσει ή μεταδώσει περιεχόμενο από παράνομες πηγές.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη 
Στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από τη νέα μελέτη, λιγότεροι Ευρωπαίοι αγοράζουν πλέον προϊόντα αντιγραφής ή έχουν πρόσβαση σε υλικό πειρατείας. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση για νόμιμα προϊόντα και περιεχόμενο επί πληρωμή.
Μόλις το 5% των Ευρωπαίων ισχυρίζεται ότι αγόρασε σκόπιμα παράνομα προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες, με μόλις το 8% να παραδέχεται ότι είχε αποκτήσει εσκεμμένη πρόσβαση σε online περιεχόμενο μέσω παράνομων πηγών κατά την ίδια περίοδο.
Ωστόσο, σε ολόκληρη την ΕΕ, πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν, επίσης, πως αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή στις αγορές τους εάν ένα προϊόν που είχαν προμηθευτεί ήταν πρωτότυπο, αυθεντικό ή όχι.
Η μελέτη που κυκλοφόρησε από την EUIPO βασίστηκε σε ποσοτική έρευνα πεδίου με απαντήσεις 25.636 κατοίκων της ΕΕ, ηλικίας από 15 ετών και άνω, η οποία αφορούσε τη στάση και τη συμπεριφορά τους σχετικά με την αντίληψή τους για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ). Από την Ελλάδα ερωτήθηκαν 1.003 άτομα, τυχαίο δείγμα με γονεϊκή άδεια για νέους από 15 έως 18 ετών.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.