, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Airbnb φέρνει τα πάνω- κάτω στην ενοικίαση κατοικίας

Ακίνητη… παραμένει η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, ενώ στα αζήτητα εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες κατοικίες οι οποίες χτίστηκαν στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται αφορούν διαμερίσματα σε χαμηλές τιμές και σε περιφερειακούς δήμους, ενώ στο «μέτωπο» της επαγγελματικής στέγης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε επαγγελματικά ακίνητα στο κέντρο της πόλης και στους εμπορικούς της δρόμους, όπου, όμως η διαθεσιμότητα αγγίζει το… μηδέν.

Την ίδια στιγμή είδος… προς εξαφάνιση είναι τα διαμερίσματα για ενοικίαση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και στο κέντρο της πόλης, αφού οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να τα διαθέσουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Airbnb προσδοκώντας υψηλά –και ίσως ευκαιριακά- κέρδη.

«Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα. Και αν υπάρχουν, οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη», είπε στην Καρφίτσα ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γρηγόρης Λιάντας αναφέροντας ως παράδειγμα διαμερίσματα με δύο δωμάτια που πλέον νοικιάζονται από 350-400 ευρώ το μήνα, ενώ μέχρι πρότινος τα 300 ευρώ ήταν γι’ αυτά τα ακίνητα η «οροφή». Επίσης, διαμερίσματα των τριών δωματίων με σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο, νοικιάζονται από 500-750 ευρώ έναντι 400 ευρώ που ήταν η ανώτερη τιμή στην προ… Airbnb εποχή. Ο κ. Λιάντας προβλέπει πως τον Σεπτέμβριο οι φοιτητές θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ήδη και αρκετές οικογένειες, καθώς «είναι πλέον της… μόδας και οι ιδιοκτήτες προτιμούν τις πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση των διαμερισμάτων τους σε τουρίστες».

Το πρόβλημα της έλλειψης διαμερισμάτων για ενοικίαση εντοπίζει και ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος, καθώς όπως λέει αρκετοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ανακαινίζουν τα διαμερίσματά τους για να τα καταχωρήσουν στην πλατφόρμα Airbnb χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως χρηματοοικονομικές μελέτες και χωρίς να έχουν γνώσεις στη διαχείριση ακινήτων. Έτσι, δεν αποκλείεται η μόδα να μετατραπεί σε «φούσκα» και να γυρίσει μπούμερανγκ για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προσδοκούν εύκολο και αφορολόγητο κέρδος, αν και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει διαμηνύσει πως θα «τσιμπήσει» όλους όσοι έχουν αδήλωτα έσοδα από τέτοιου είδους μισθώσεις.

Ψάχνουν μεταχειρισμένα…

Από το Μάρτιο, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, καταγράφεται μεγάλη ζήτηση στα ανατολικά της πόλης για αγορά μεταχειρισμένων διαμερισμάτων με τιμές από 40.000 έως 80.000 ευρώ. Πολύ λιγότεροι ψάχνουν για διαμερίσματα από 80.000 έως 120.000 ευρώ, ενώ μετρημένοι στα δάχτυλα είναι εκείνοι που αναζητούν ακριβότερα ακίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Λιάντα το τελευταίο διάστημα πωλήθηκαν νεόδμητα διαμερίσματα πολυτελούς κατασκευής σε Καλαμαριά, Χαριλάου και Πυλαία σε τιμές από 1.800 έως 2.200 ευρώ, ενώ προ κρίσης οι τιμές ξεπερνούσαν και τα 3.500 ευρώ.

Όπως, επίσης, σημειώνει ο κ. Λιάντας, απούλητα παραμένουν εκατοντάδες νεόδμητα διαμερίσματα και μεζονέτες στα προάστια της ανατολικής Θεσσαλονίκης και στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 700-1.000 ευρώ το τμ., ενώ «δεν υπάρχει  ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οι οποίοι προτιμούν να επενδύσουν σε ακίνητα της Αθήνας το ποσό των 250.000 ευρώ που θα τους ανοίξει τον δρόμο για την πολυπόθητη βίζα».

Όσον αφορά στα καταστήματα, τα ενοίκια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη –σε βασικούς εμπορικούς δρόμους (όχι, όμως, στις κεντρικές αρτηρίες) για 140-150 τμ κυμαίνονται από 400-500 ευρώ, ενώ ούτε λόγος γίνεται για αγορά επαγγελματικής στέγης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ασφαλές καταφύγιο

Όσον αφορά στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή  διαθέσιμα ακίνητα, ενώ υπάρχει ζήτηση για τη συγκεκριμένη περιοχή και όχι μόνο, καθώς «τα ακίνητα –με ελάχιστες εξαιρέσεις- αποτελούν το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω κρίσης νοικιάστηκαν τα 14.000 τμ από τα 18.000 τμ του Phoenix Center στον Φοίνικα, του οποίου την αποκλειστική διαχείριση είχε η Parthenon Real Estate & Georgakos Properties, ενώ οι νέοι εκμισθωτές προχώρησαν και σε σημαντικές επενδύσεις ανακαίνισης».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους Οργανισμούς για ακίνητα στο κέντρο και σε βασικούς άξονές του είτε για δημιουργία μικρών ή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων είτε για εμπορικά καταστήματα. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των ακινήτων που διαθέτουν στη Θεσσαλονίκη τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες οι οποίες αναδεικνύονται στον μεγαλύτερο «παίκτη» του real estate με τα περισσότερα ακίνητα.

Ο κ. Γεωργάκος παρατηρεί, τέλος, ότι αλλάζουν «όψη» η δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης και η 26ης Οκτωβρίου με νέες επενδύσεις, ενώ εκτιμά πως το λιμάνι (και η επιχειρηματικότητα που θα αναπτυχθεί γύρω αυτό) μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της κτηματαγοράς στην πόλη.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο #714

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.