, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το CSIi έρχεται και στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ + Video)

Χέρι βοηθείας προς τους χρήστες του διαδικτύου, και ιδιαίτερα προς τα παιδιά, θα προσφέρει σύντομα και από τη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security International Institute – CSIi) σε μια προσπάθεια να αποφεύγουν όσο καλύτερα γίνεται τις κακοτοπιές του κυβερνοχώρου.
Το CSI Institute, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017, αποτελεί μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς που έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών.
Όπως επισήμανε σε εκδήλωση με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο – μύθοι και πραγματικότητες», που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του CSI Μανώλης Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε. α. της ΕΛΑΣ και ιδρυτής της υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την 1η Ιανουαρίου 2019 πρόκειται να ανοίξει το γραφείο του CSIi στη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο γραφείο που πρόκειται να ανοίξει θα είναι στην Ξάνθη και μέσα στο 2019 σχεδιάζεται ακόμα να γίνουν τα εγκαίνια του γραφείου του Βόλου.
Στην εκδήλωση, ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε τις πραγματικές παγίδες του ίντερνετ και απενεχοποίησε τη χρήση του διαδικτύου επισημαίνοντας τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνουν οι χρήστες του, και ειδικά τα παιδιά. «Παίρνοντας το μήνυμα του Ομπάμα, που είπε ότι τα πόδια που δεν θα έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ θα είναι ανένταχτα, εμείς από το CSIi θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους χρήστες τα εφόδια που χρειάζονται για να είναι η πλοήγηση ασφαλής», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι στο διαδίκτυο δεν είμαστε ανώνυμοι και πως κάθε ενέργειά μας εκεί αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη. «Ό,τι ανεβάζουμε, παραμένει. Αυτό ισχύει ακόμη και αν το σβήσουμε στη συνέχεια… Όλα καταγράφονται και μένουν για πάντα», διευκρίνισε ενώ υπογράμμισε ακόμα ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε όσα δημοσιεύονται στο ίντερνετ. «Είναι πολλά τα fake news», τόνισε ο πρώην προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, που χαρακτήρισε ακόμα «Κερκόπορτα του εγκλήματος» τα chat rooms.
Νέος κανονισμός
Από την πλευρά της, η εγκληματολόγος Μαρίσα Βουλγαράκη ανέλυσε τα νέο κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα. «Οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να ταυτοποιήσει το άτομο, όπως είναι η θρησκεία του, η υγεία του ή ο σεξουαλικός του προσανατολισμός είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τώρα υπάρχει πλέον το δικαίωμα… διαγραφής από το διαδίκτυο, το λεγόμενο ‘’δικαίωμα στη λήθη’’. Με βάση τον νέο κανονισμό, μπορεί να ζητηθεί η διαγραφή τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον έλεγχο των πληροφοριών στο διαδίκτυο. Η νομοθεσία αυτή δημιουργεί μια νέα κουλτούρα για τα προσωπικά δεδομένα. Οι κυρώσεις είναι εξοντωτικές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ηλεκτρονική προστασία
Τέλος ο τεχνολογικός σύμβουλος και συνιδρυτής του γραφείου Θεσσαλονίκης του CSIi, Γιώργος Καραθανάσης, ανακοίνωσε πως το CSIi φέρνει στην Ελλάδα μια αμερικανική πατέντα για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια επαναστατική, όπως τη χαρακτήρισε, εφαρμογή την οποία χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός. Μέσω φίλτρου DNS ο χρήστης μπορεί να «κόψει» όλα τα επικίνδυνα λογισμικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως π.χ. ιούς, διαφημίσεις και πορνογραφία. Όπως επισήμανε ο κ. Καραθανάσης, το κόστος χρήσης της εφαρμογής θα είναι 5 ευρώ τον μήνα για 10 συσκευές.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.