, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τρεις υπερτροφές που ταιριάζουν στον Δεκέμβριο

Ο εορταστικός αυτός μήνας ξεκίνησε και προτού το ρίξουμε στις γαλοπούλες και τα μελομακάρονα, ας δούμε ποιες υπερτροφές βρίσκονται στην εποχή τους και θα μας κάνουν καλό.
Κουμ κουάτ, το outsider
Μπορεί να μην έχει σταθερή θέση στη φρουτιέρα μας, αλλά το κουμ κουάτ έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και Α που κάνει καλό στην όραση, ενώ οι φυτικές του ίνες βάζουν φρένο στην πείνα και αποτρέπουν το τσιμπολόγημα, κάνοντας ταυτόχρονα καλό στο έντερο. Επιλέξτε τα κουμκουάτ που είναι πορτοκαλί κι όχι πρασινωπά και καταναλώστε τα ή σκέτα ή προσθέστε τα σε μαρινάδα.

Ρόδι, για τύχη και υγεία
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, παρέχοντάς μας σχεδόν το 50% της ποσότητας που χρειαζόμαστε καθημερινά σε ποσότητα ενός φρούτου, ενώ μας παρέχει και φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο. Όλα αυτά μαζί μεταφράζονται σε τόνωση του ανοσοποιητικού, διατήρηση της σιλουέτας με μόλις 70 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι, αντιοξειδωτική δράση που αποτρέπει τη φθορά του οργανισμού έσω κι έξω και μέσα σ’ όλα… είναι και γευστικό. Δοκιμάστε το σκέτο, προσθέστε το στη σαλάτα σας, βάλτε λίγους σπόρους στο γιαούρτι σας ή προσθέστε το χυμό του στην πορτοκαλάδα σας.

Λαχανάκια Βρυξελλών, πικρά αλλά ωφέλιμα
Στο μάτι είναι μικρά, αλλά στα οφέλη είναι… άπιαστα. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που μειώνουν τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα, μας χορταίνουν και μας συγκρατούν από το να το παρακάνουμε στο φαγητό, ενώ ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, E και A καθώς και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, τονώνοντας την άμυνα του οργανισμού και παρέχοντάς του αντιοξειδωτική προστασία και οφέλη στην όραση. Ακόμη, συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση χρόνιων και έντονων φλεγμονών, με ουσίες όπως η γλυκοζινόλη, που αποτελεί ρυθμιστή της εμφάνισης φλεγμονών στον ανθρώπινο οργανισμό και εμποδίζουν την εμφάνιση μορφών καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του εντέρου, του μαστού, του προστάτη κ.ά. Για να ισορροπήσετε την πικρή τους γεύση, περιχύστε τους μια γλυκιά σος με μέλι, ελαιόλαδο και μουστάρδα και απολαύστε τα!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.