, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τριχόπτωση: Ο απίστευτος εχθρός των μαλλιών που κρύβεται στον αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την τριχόπτωση αποκαλύπτει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 28ο συνέδριο EADV στη Μαδρίτη και για πρώτη φορά έδειξε ότι η έκθεση σε κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM) συνδέεται με την απώλεια μαλλιών.
Η έρευνα διεξήχθη μέσω της έκθεσης των HFDPC κυττάρων, δηλαδή των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής στη βάση των τριχοθυλακίων σε διάφορες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 όπως η σκόνη και τα καύσιμα ντίζελ. Μετά από 24 ώρες οι ερευνητές πραγματοποίησαν την εργαστηριακή τεχνική western blotting για την ανίχνευση των επιπέδων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία PM10 και καυσίμων ντίζελ μείωνε τα επίπεδα της β-κατενίνης της πρωτεΐνης που είναι «υπεύθυνη» για την μορφογένεση και ανάπτυξη της τρίχας.
Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα τριών ακόμη πρωτεϊνών (cyclin D1, cyclin E και CDK2), που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της τρίχας μειώνονταν δοσοεξαρτώμενα εξαιτίας της έκθεσης στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, γεγονός που σήμαινε ότι όσο μεγαλύτερη η μόλυνση, τόσο μεγαλύτερη και η μείωση των επιπέδων των πρωτεϊνών.
Ο επικεφαλής ερευνητής Hyuk Chul Kwon από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημών του Μέλλοντος της Δημοκρατίας της Κορέας σχολίασε ότι «ενώ ο συσχετισμός ανάμεσα στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι καλά τεκμηριωμένος δεν έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση της έκθεσης σε αιωρούμενα μικροσωματίδια σε ανθρώπινα κύτταρα δέρματος και τριχωτού. Η έρευνά μας εξηγεί τον τρόπο δράσης των αιωρούμενων ρύπων σε ανθρώπινα θυλακικά κύτταρα, δείχνοντας τον τρόπο που οι συχνότεροι ρύποι οδηγούν σε τριχόπτωση».
Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.