, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο

Στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και στην αλλαγή σελίδας στη χώρα έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια σκληρής λιτότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις “όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν”, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλί αλλά «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε»
Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Σταϊνμάιερ ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης και έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης, που όπως είπε απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για το σπουδαίο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη μεταναστευτική κρίση, δηλώνοντας παράλληλα περήφανος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα γενναίο, θαρραλέο βήμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι μοντέλο συνεννόησης για δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.
«Σε αυτό το μομέντουμ που επισκέπτεστε την Ελλάδα, η επίσκεψη σας μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή για μια νέα περίοδο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Για όποιες διαφορές έχουμε, θα πρέπει να ορίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας απομονώνοντας τις ακραίες φωνές», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη θα βρεθεί στη σωστή πλευρά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.