, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υπολείμματα κρασιού και ελιάς γίνονται… gourmet πιάτα  

Πόσο πιθανό είναι το κρασί που πίνουμε να έχει ίδιο άρωμα και παρόμοια γεύση με το ψωμί που τρώμε; Αν προέρχεται από  την ίδια βάση προϊόντος τότε είναι. Σε πολλά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία στο δήμο Αριστοτέλη η βάση παρασκευής ψωμιού, πίτσας και γλυκισμάτων δεν είναι άλλη από την…  λάσπη που μένει από την παραγωγή κρασιού σε  οινοποιείο της Ιερισσού.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

Για το Άγγελο Ζαμάνη , απόφοιτο του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και τους συνεργάτες του στο οινοποιείο η παρασκευή κρασιών είναι κομμάτι της ζωής τους. Τα υπολείμματα των δημιουργιών τους  και η διαχείριση τους όμως, ήταν  ένα ζήτημα που τους προβλημάτιζε έντονα.

Με πολύ σκέψη και γνώμονα την οικολογική συνείδηση βρέθηκε ο τρόπος της συνέχισης της διαδρομής του κρασιού μετά την εμφιάλωση του.

Τα υπολείμματα, τα γνωστά κατακάθια του κρασιού,  που για την διαχείριση τους, ώστε να μην είναι επιβλαβή για το περιβάλλον ξοδεύονται πολλά χρήματα, έγιναν πρώτη ύλη για την παρασκευή ψωμιού, πίτσας και γλυκισμάτων από  επιχειρηματίες στο Δήμο Αριστοτέλη.

Το πρώτο εγχείρημα έγινε στα τέλη Οκτωβρίου με την πρώτη παραγωγή ψωμιού που παρά την οικονομική και υγειονομική κρίση, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Η υλοποίηση της ιδέας γεννήθηκε μέσα στην πανδημία του κορονοϊού και πήρε σάρκα και οστά, συμβάλλοντας στο «ξύπνημα» των επιχειρηματιών της περιοχής που αναζητούσαν κάτι νέο για να δραστηριοποιηθούν.

«Πριν από τρείς μήνες μέσα στην πανδημία του κορονοϊού που όλα έδειχνα να σταματούν  κάναμε πράξη το στόχο μας, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα υποπροϊόντα μας και να αρχίσουμε την παραγωγή βρώσιμης ύλης. Οι επιχειρηματίες της περιοχής αγκάλιασαν την ιδέα μας καθώς  το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους. Κινητοποιήθηκαν άνθρωποι και επιχειρήσεις και δημιούργησαν νέα ιδιαίτερα και καινοτόμα προϊόντα, τα οποία και προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και δημιουργούν κέρδος» υπογράμμισε ο κ Ζαμάνης.

Ένα εστιατόριο στην Ιερισσό  παρασκεύασε πίτσες από τα υπολείμματα κρασιού. Η γεύση της έκανε θραύση και πολύ γρήγορα κ άλλοι επιχειρηματίες πήραν την ιδέα και έβαλαν στα τραπέζια τους τρόφιμα από υποπροϊόντα κρασιού. Αυτά τα συνόδευσαν με το ανάλογο εμφιαλωμένο  κρασί  και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Αυτή τη στιγμή  ένα δίκτυο επιχειρηματιών έχουν κάνει τα υπολείμματα κρασιού πρώτη ύλη στηρίζοντα την κυκλική οικονομία.

Δωρεάν η διάθεση των υπολειμμάτων

Άλλωστε όπως μας εξηγεί ο κ Ζαμάνης τα υπολείμματα διατίθενται δωρεάν. «Το κόστος  για εμάς είναι μηδαμινό και αφορά μόνο στον καθαρισμό της λάσπης από κουκούτσια με την βοήθεια μιας σήτας. Προς το παρόν τα διαθέτουμε δωρεάν στους επιχειρηματίες της περιοχής μας που στην ουσία βοηθούν την ολοκλήρωση του σχεδίου της κυκλικής οικονομίας και της εκμηδένισης  του περιβαλλοντικού αποτυπώματος  της εταιρείας μας που είναι και ο στόχος μας» τονίζει ο κ Ζαμάνης και συμπληρώνει : «Η Agrovision, έχει αρχές που μας επιβάλλουν να λειτουργούμε με ευθύνη προς το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο. Ως επιχείρηση, πρέπει να παράγει κέρδος και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας. Εμείς καταφέραμε και τα δύο ενώ παράλληλα υπήρξε σημαντική αναγνωρισιμότητα και ενδιαφέρον για την δουλειά μας από φορείς, πανεπιστήμια και εμπόρους κρασιού του εξωτερικού.

Την ίδια πρακτική ακολούθησε ο κ Ζαμάνης  για τα υπολείμματα της  ελιάς κατά τη διάρκεια της παρασκευής ελαιολάδου. Με την κατάλληλη επεξεργασία  και την φαντασία σεφ, παρασκευάστηκε μους ελιάς και μπρουσκέτα σε συγκεκριμένο εστιατόριο στην Αρναία Χαλκιδικής.

Παράλληλα οι φλούδες από τα σταφύλια προορίζονται για ζωοτροφές καθώς  ήδη έχει διαπιστωθεί  ότι τρώγονται ευχάριστα από τα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Το «μπράβο» του δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλλιάνου  

Η προσπάθεια της εταιρείας βρήκε σύμμαχο και τον δήμαρχο Αριστοτέλη κ Στέλιο Βαλλιάνο ο οποίος τόνισε στην Καρφίτσα ότι στηρίζει και επιβραβεύει τέτοιες πρωτοβουλίες που δίνουν ώθηση  στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μέσα στην υγειονομική και οικονομική  κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.