, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υπόθεση – μυστήριο με τη σύλληψη Έλληνα για απάτη 15,3 εκ. ευρώ

Περίεργες λεπτομέρειες και μυστηριώδεις παρεμβάσεις εκπροσώπων των γερμανικών δικαστικών και διωκτικών αρχών συνθέτουν την υπόθεση σύλληψης 51χρονου Έλληνα που κατηγορείται για απάτες – μαμούθ με μετοχές εταιριών ύψους 15,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η ασάφεια στα γερμανικά διωκτικά έγγραφα εναντίον του γεννημένου και μεγαλωμένου στο Ντίσελντορφ «συμβούλου επιχειρήσεων», όπως ο ίδιος δήλωσε ότι είναι, οδήγησε την περασμένη Τετάρτη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να αναβάλει το αίτημα παράδοσής του στις γερμανικές αρχές. Άφησε ελεύθερο τον εκζητούμενο με την υποχρέωση από μέρους του καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Ο 51χρονος συνελήφθη στο Πανόραμα, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το δικαστήριο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Σύμφωνα με το ένταλμα από το 2015 μέχρι το 2019  μαζί με άλλους δύο Γερμανούς ίδρυσαν εταιρίες, που όμως ήταν εικονικές και πουλούσαν μετοχές εισπράττοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Οι μετοχές μάλιστα πωλούνταν με το σύστημα των τηλεπωλήσεων μέσω τηλεφωνικών κέντρων που είχαν έδρα σε Ισπανία και Ελβετία. Ο ίδιος κατηγορείται ότι έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη μέσω μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα και email. Το πρώτο σκέλος του κατηγορητηρίου αφορά απάτη ύψους 2,1 εκ. ευρώ και αφορά μία εταιρία που στήθηκε στις αρχές του 2015 λειτουργώντας μέχρι το φθινόπωρο του 2017. Με τον ίδιο τρόπο κατηγορείται ότι έστησε ακόμη μία εταιρία με τους ίδιους συγκατηγορουμένους αποκομίζοντας κέρδη από πώληση μετοχών, χωρίς όμως αντίκρισμα, ποσού που φτάνει τα 13,2 εκατομμύρια ευρώ από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019. Το κατηγορητήριο τον εμπλέκει και σε ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων χωρίς όμως να προσδιορίζεται βλάβη.
Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως η έρευνα στο σπίτι του 51χρονου κινητοποίησε και τις γερμανικές αρχές που ήταν παρούσες. Στο δικαστικό συμβούλιο που συνεδρίασε δημόσια την Τετάρτη έγινε αναφορά για παρουσία Γερμανού εισαγγελικού λειτουργού και αστυνομικού και κατασχέσεις υπολογιστών και βάσεων δεδομένου, αντίγραφα των οποίων έχουν ζητήσει οι Γερμανοί. «Ήρθαν πάνοπλοι αστυνομικοί μπροστά στα δύο μωρά μου, ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο, έκλαιγαν. Τα παιδιά δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το σοκ», είπε στο δικαστήριο ο 51χρονος.
Η σύνδεση με τον Χριστοφοράκο
 Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα τον κατηγορούν. Οι τρεις συνήγοροί του από την πλευρά τους τόνισαν πως ακόμη και αν έχει τελεστεί κάποιο αδίκημα αυτό έγινε στην Ελλάδα, όπου από το 2016 βρίσκεται και ζει μόνιμα ο «σύμβουλος επιχειρήσεων» και όχι στη Γερμανία. Αυτό έχει ως συνέπεια, να μην είναι δυνατή η παράδοσή του στη Γερμανία και γι’ αυτό το δικαστικό συμβούλιο ανέβαλε την υπόθεση προκειμένου οι γερμανικές δικαστικές αρχές να διευκρινίσουν πού έχει τελεστεί το αδίκημα της απάτης και ποιο ακριβώς διάστημα. «Οι γονείς μου ήταν βαριά άρρωστοι και ήρθα με την οικογένειά μου εδώ από το 2016».
Στην αίθουσα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφετών πολλές φορές ακούστηκε το όνομα Χριστοφοράκος, για τη γνωστή υπόθεση της Siemens και τον τρόπο με τον οποίο οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν τη σύμβαση για το ευρωπαϊκό ένταλμα. «Γιατί ο Γερμανός πολίτης Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται στην Ελλάδα και ο Έλληνας πολίτης Σ… (είπε το όνομα του εκζητούμενου) πρέπει να εκδοθεί στη Γερμανία», διερωτήθηκε ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισής του Σάκης Κεχαγιόγλου. «Οι Γερμανοί έχουν μία ιμπεριαλιστική θεώρηση του δικαίου έναντι των άλλων», συμπλήρωσε. «Οι Γερμανοί πήραν από το σπίτι του και μία εταιρία στη Θεσσαλονίκη στοιχεία επτά εταιριών», προστέθηκε από τους συνηγόρους.
Ο 51χρονος με ένταση όταν απευθύνθηκε στο ανώτερο δικαστικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης επιχείρησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα των Γερμανών. «Λένε ότι κρυβόμουν, πότε έγινε αυτό; Αφού πήγα στο προξενείο και ανανέωσα τα γερμανικά διαβατήρια των παιδιών μου. Λένε ότι ήξερα πως με αναζητούν. Εμφανίστηκα μέχρι και σε δικαστήρια στη Γερμανία, γιατί δεν μου είπε κανείς τίποτε», διερωτήθηκε πάλι και υποστήριξε πως δεν θέλει να παραδοθεί στη Γερμανία επειδή βλέπει μεθοδεύσεις πίσω από το ένταλμα σύλληψής του.
Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι γερμανικές δικαστικές αρχές υποχρεούνται να προσκομίσουν στοιχεία που να ξεκαθαρίζουν το κατηγορητήριο.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.