, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φαγητό… αρχαίας Ελλάδας στο Ωραιόκαστρο

Την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μάθουν πως οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν το ψωμί, το τυρί και το ελαιόλαδο θα έχουν οι επισκέπτες του «Αρχαιοελληνικού Αγροκτήματος» στο Ωραιόκαστρο. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, το θεματικό πάρκο περιλαμβάνει «δωμάτια» με εκθέματα που απεικονίζουν τον αρχαιοελληνικό τρόπο παραγωγής του ψωμιού, του κρασιού, τις συνταγές με σησάμι, ξηρούς καρπούς, μέλι και ταχίνι και τις καθημερινές δραστηριότητες του αγροκτήματος στην αρχαιότητα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στα κτίσματα που περιέβαλαν το αρχαίο αγρόκτημα, που είναι χτισμένα όπως και τότε, με πηλό και άχυρο και να δει γλυπτά σε φυσικό μέγεθος, που αναπαριστούν σκηνές από την αρχαία ζωή, καθώς και τα προϊόντα, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας για τη διατροφή τους. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει συνταγές ποιοτικής μεσογειακής κουζίνας στο σύγχρονο εστιατόριο που λειτουργεί στον Πολυχώρο.
Μέσα στο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» έχει δημιουργηθεί παράλληλα και ένα σύγχρονο θερμοκήπιο στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα, που ο Ιπποκράτης αναδεικνύει για τη θεραπευτική τους δυνατότητα και να πάρουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο θερμοκήπιο υπάρχει και φυτώριο σπόρων των βοτάνων τα οποία μπορούν οι μικροί επισκέπτες του πάρκου να φυτέψουν και να φροντίσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο αγρόκτημα.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, οι υπεύθυνοι του «Αρχαιοελληνικού Αγροκτήματος» επεσήμαναν ότι στόχος του θεματικού πάρκου είναι «να βοηθήσει τους επισκέπτες μικρούς και μεγάλους να διαμορφώσουν σωστή νοοτροπία διατροφής», βασισμένης στα πλούσια σε διατροφική αξία προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας, πολλά από τα οποία κατανάλωναν, όπως δείχνουν και οι ανάγλυφες παραστάσεις, τα ομοιώματα και τα εκθέματα του πάρκου, οι Έλληνες από την αρχαιότητα.
Το εισιτήριο
Την ημέρα των εγκαινίων (Σάββατο 15 Δεκεμβρίου) η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό. Η τιμή για το κοινό είναι στα 6 ευρώ και οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο και αργίες από τις 11.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα. Μέρος του εισιτηρίου θα δίνετε στην οργάνωση «Γιατροί του κόσμου» με σκοπό την ενίσχυση του σημαντικού έργου που προσφέρει . Η τιμή για τα σχολεία που θα επισκεφτούν το πρόγραμμα είναι στα 4 ευρώ, κατόπιν ραντεβού όλες τις ημέρες της εβδομάδας και περιλαμβάνει εκτός από την ξενάγηση  διαδραστικά   προγράμματα-παιχνίδια για την υγιεινή διατροφή. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας για σχολική επίσκεψη και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.