, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φεστιβάλ ανακύκλωσης από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Η ανακύκλωση στην εκπαίδευση, είναι το θέμα του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 6 Μαΐου,  στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ HELEXPO.

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η περαιτέρω καθιέρωση της ανάδειξης της ανακύκλωσης, η προβολή της σημασίας της και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των δημοτών και επισκεπτών της πόλης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της εικόνας της, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 18.00, από τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα καθαριότητας, Λάζαρου Ζαχαριάδη.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν δυο ημερίδες ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων της ανακύκλωσης. Η πρώτη ημερίδα θα γίνει την ημέρα των εγκαινίων, στις 19.00, από τους φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.) με θέμα: «Ανακύκλωση, Εκπαίδευση και Διαλογή στην πηγή με Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία».

Η κεντρική ενημερωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, από τις 10.00 π.μ., με θέμα: «Υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων – Στόχοι 2018-19». Εισηγητές θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), Δημήτρης Παπασωτηρίου, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν στη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι η διοργάνωση του εργαστηρίου«Μαθαίνω να επισκευάΖΩ» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στο πλαίσιο του έργου LIFE ReWeee , στις 5 και 6 Μαΐου 2018, κατά τι ώρες 10.00 έως 14.00.

Στο πλαίσιο της δράσης θα συγκεντρώνονται ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές μικροσυσκευές, όπως τοστιέρες, καφετιέρες, ηλεκτρικές σκούπες και σίδερα, που θα φέρνουν οι δημότες, με τη δυνατότητα επιτόπου επισκευής από εξειδικευμένους τεχνικούς, ενώ θα προσφέρεται και καφές. Οι τεχνικοί του Εργαστηρίου «Μαθαίνω να επισκευάΖΩ!» διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να βοηθήσουν και να εκπαιδεύσουν όσους από τους παρευρισκόμενους το επιθυμούν, όσον αφορά στην επιδιόρθωση των μικροσυσκευών τους.

Η δράση στοχεύει στη μείωση του όγκου ηλεκτρικών αποβλήτων, καθώς όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικών συσκευών απορρίπτονται, αν και θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά από μια απλή επισκευή. Παράλληλα, η διαδικασία της επισκευής μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και πόρους που θα βοηθήσουν τη μείωση των εκπομπών CO2 και των αποβλήτων, στην κατεύθυνση μιας Κυκλικής Οικονομίας.

Μεταξύ των δράσεωνπεριλαμβάνεται το λούνα παρκ ανακύκλωσης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρείας Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.