, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους για τον Βασίλη Κεκάτο

Ο «μικρομηκάς» σκηνοθέτης με καταγωγή από την Κεφαλονιά, Βασίλης Κεκάτος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία  «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς» στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.
Ο Βασίλης Κεκάτος είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών.
Εκτός από τους Γιώργο Λάνθιμο και Πάνο Κούτρα που συμμετέχουν ως μέλη των κριτικών επιτροπών στα διαγωνιστικά τμήματα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών, αντίστοιχα φέτος στις Κάννες, ένας ακόμη Έλληνας είναι στη Γαλλική Κρουαζέτ και μάλιστα κρατάει στα χέρια του το μεγάλο βραβείο.
Μετά την επιτυχημένη πορεία της ταινίας του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» -που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς, ο Έλληνας δημιουργός έφτασε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα καλύτερης μικρού μήκους ταινίας, με τη νέα ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.240 ταινίες από όλο τον κόσμο.
Η υπόθεσή της αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες, οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού.  Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί -για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ.  Όσο, ακριβώς, κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.
Υπουργείο Πολιτισμού
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συγχαίρει θερμά τον σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο για τον Χρυσό Φοίνικα που κέρδισε η μικρού μήκους ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς» στο 72οΔιεθνές Φεστιβάλ Καννών. Ο σκηνοθέτης είναι ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στις Κάννες και η ταινία του κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις 11 ταινίες που διαγωνίσθηκαν σε σύνολο 4.240 ταινιών που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο.
Η ταινία του απέσπασε, επίσης, και το Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους «για την ευαίσθητη προσέγγισή του στην επιθυμία, τις συναρπαστικές ερμηνείες και την ικανότητα στη σκηνοθεσία», όπως σχολίασε η επιτροπή. Πολυβραβευμένη, εντός και εκτός Ελλάδας ήταν και η προηγούμενη ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν».
Συγχαρητήρια από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής
Ο Βασίλης Κεκάτος κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα για την καλύτερη μικρού μήκους στις Κάννες. Την πολύ σημαντική αυτή επιτυχία χαιρέτισε με γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος:
«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ελληνικό σινεμά θα επιστρέψει από τις Κάννες με πολύ σημαντικές διακρίσεις. Έτσι μετά το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους που κέρδισε η Ζακλίν Λέντζου το 2018 στο πρόγραμμα Critic’s week των Καννών, ο Βασίλης Κεκάτος γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Queer Palm και το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών με ομόφωνη απόφαση με το ”Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς” σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου. Η βράβευση του Βασίλη Κεκάτου μας κάνει όλους υπερήφανους.
Τα τελευταία χρόνια Έλληνες δημιουργοί, καλλιτέχνες, παραγωγοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αποσπούν σημαντικές διακρίσεις, προωθούν μια νέα αφήγηση για τη χώρα η οποία στηρίζεται στο ταλέντο και στο όραμα νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Η ανάπτυξη και η περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής είναι απαραίτητα βήματα για να ακολουθήσουν και άλλες επιτυχίες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.