, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φθηνότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι


Τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2012 παρουσιάζει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Η έρευνα βασίζεται πρώτον σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψη τους για τις τιμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων (κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς σε συγκεκριμένα φρέσκα προϊόντα οι τιμές διαμορφώνονται συνεχώς). Η έρευνα αφορά 18 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, χαρτί περιτυλίγματος κ.α.).
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν:
1. πρώτον ότι το τυπικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα μεγάλα σουπερμάρκετ είναι σημαντικά φθηνότερο σε σχέση με το 2011 και
2. δεύτερον ότι οι τιμές παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει από ένα μεγάλο εύρος προϊόντων την τιμή που θέλει, βάση της ποιότητας που επιθυμεί.
Όσον αφορά τη σύγκριση με το 2011 (σχήμα 1), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2012 εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι φτηνότερο 8%. Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται:
• Οι προσφορές για την προώθηση συγκεκριμένων αγαθών
• Οι προσφορές με την μορφή δωροεπιταγών
Αν ληφθεί και αυτό το γεγονός υπ’ όψιν, τότε η πραγματική μείωση των τιμών υπολογίζεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη, και ξεπερνάει το 10%. Αθροιστικά στην διετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 είναι 12,5% (σχήμα 1).
Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι 14 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν (78%) παρουσίασαν μείωση και επίσης στη σημαντική ποσοστιαία πτώση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι η γαλοπούλα (μείωση 26%) και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, π.χ. μελομακάρονα (μείωση 11%).
Σε σχέση με το εύρος τιμών, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων είναι αυξημένη σε σχέση με το 2011 και υπολογίζεται περίπου στο 41% της αξίας τους. Χαρακτηριστικά, το μέσο «χριστουγεννιάτικο καλάθι» εκτιμάται στα 78,32 €, ενώ ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα, κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές, να αγοράσει τα ίδια προϊόντα μέχρι και στην ελάχιστη τιμή των 55,65 €. Έως δηλαδή και 41% φθηνότερα.
Τα προϊόντα που εξετάζονται στο πλαίσιο της μελέτης είναι: Γαλοπούλα (1 κιλό), Χοιρινό (1 κιλό), Αρνί (1 κιλό), Μελομακάρονα (1 κιλό), Κουραμπιέδες (1 κιλό), Βασιλόπιτα (1 κιλό), Βούτυρο (500 γρ.), Αυγά L (6 τμχ), Πατάτες (1 κιλό), Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό), Φέτα (1 κιλό), Καρύδια (1 κιλό), Κάστανα (1 κιλό), Ζάχαρη άχνη (1 κιλό), Φύλλο κρούστας (500 γρ.), Κρασί Μοσχοφίλερο Λευκό (750 ML), Γάλα νωπό πλήρες (1 λίτρο), Μαρούλι (1 τμχ).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.