, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Φοβούνται «νέα Ειδομένη»

Της Έλενας Καραβασίλη

Τους φόβους δημιουργίας μιας νέας κατάστασης, παρόμοιας μ’ αυτή που δημιουργήθηκε στην Ειδομένη, το 2016,αναζωπυρώνουν οι ορδές προσφύγων που φτάνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση από τον Έβρο, και διοχετεύονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, που κατά κοινή ομολογία ο δήμος του σήκωσε το βάρος του προσφυγικού το 2015, έστειλε επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα,  εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του. «Υπήρξε ρητή διαβεβαίωση από τον προκάτοχό σας κ. Μουζάλα, ότι το Κέντρο Φιλοξενίας (camp) προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας θα εκκενωθεί μέχρι το τέλος του 2017. Εν τούτοις, αντί ο αριθμός των φιλοξενουμένων να βαίνει μειούμενος, παρατηρούμε πως αυξάνεται καθώς επίσης ο χώρος συμπληρώνεται με επιπλέον containers (box) για την στέγαση των», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Ο κ. Γκουντενούδης σημειώνει πως: «Ο αριθμός των φιλοξενουμένων ατόμων έχει ανέλθει στα 425 περίπου και σε αυτούς προστίθενται και οι 215 οι οποίοι κατοικούν εντός του αστικού ιστού του Δήμου Παιονίας. Στον προσωρινό και άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης βρέθηκαν το 2016 περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παράλληλα σε άλλους άτυπους χώρους φιλοξενίας της περιοχής βρέθηκαν περί τους 5.000 πρόσφυγες. Καθώς αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μια σχετική ανησυχία στην τοπική κοινωνία και το κυριότερο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του Δήμου από τις επίσημες αρχές».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, τη διετία 2015-2016, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έφτασαν στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να βρουν μία δίοδο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες από αυτούς που κατέφτασαν στη χώρα από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Η υπεύθυνη ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάννου δήλωσε στην Karfitsa πως:

«Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων. Οι πιο κοντινοί είναι αυτοί στα Λαγκαδίκια και στα Διαβατά, που φιλοξενούν περίπου 1.400 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Σε διαμερίσματα και κτίρια μέσα στην πόλη/Δήμο της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται περίπου 2.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται πρόσφυγες που μπορεί να είναι άστεγοι ή να μένουν σε άτυπες δομές ή να φιλοξενούνται από συγγενείς. Αν συμπεριλάβουμε και τις δομές στη Βόλβη, τότε μπορούμε να πούμε ότι στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται περίπου 3.300 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε διαμερίσματα και κτίρια». Εξηγεί λοιπόν πως στο Δήμο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 2.800 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα και κτίρια μέσα στον αστικό ιστό, ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης (πόλη Θεσσαλονίκης, Διαβατά, Λαγκαδίκια, Βόλβη), «υπάρχουν 4.700 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και σε διαμερίσματα/κτίρια».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο #710 – 21.04.2018

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.