, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φ. Ξυλά: «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο»

Το κατά κόσμο alter ego της Βιτζίνια Γουλφ, την Κλαρίσσα Ντάλογουεϊ, ενσαρκώνει η Φαίη Ξυλά. Η «Κυρία Ντάλογουεϊ» είναι μια γυναίκα της ανώτερης κοινωνικής τάξης, η οποία αναμετράται με τον εσωτερικό της κόσμο προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τη ζωή, αναλογιζόμενη συχνά το παρελθόν και τις επιλογές που τη σημάδεψαν.


Η Γουλφ σκιαγραφεί αριστοτεχνικά ανθρώπινα πορτρέτα και σχέσεις, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη δυσμενή κοινωνική θέση της γυναίκας, όπως την βίωνε και η ίδια. Η Φαίη Ξυλά μίλησε στην Karfitsa για το έργο.


Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού


Ποια είναι η «Κυρία Ντάλογουεϊ» ;


Η Κυρία Ντάλογουεϊ είναι μια γυναίκα συμβιβασμένη που προσπάθησε να ακολουθήσει τις παραδεδομένες αξίες της εποχής της. Νιώθει όμως προδομένη, τόσο από τον περίγυρο, όσο και από τον ίδιο τον εαυτό της. Κάνοντας έναν απολογισμό, έρχεται αντιμέτωπη με όλες τις επιλογές της. Όλα όσα θεωρεί ότι θα μπορούσε να κάνει και δεν τόλμησε. Αλλά και την μεγάλη αγάπη της για την ίδια την ζωή, την κάθε στιγμή.


Η ηρωίδα παρουσιάζει διαφορετικές εικόνες ώστε να γίνει αρεστή στους άλλους. Εσείς έχετε μπει σε ανάλογες «φόρμες»;


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο,  ώστε να νιώθουν ασφαλής. Υιοθετούν λοιπόν κάποιες συμπεριφορές ώστε να ταιριάξουν στο εκάστοτε σύνολο. Με αυτή την έννοια, ίσως κι εγώ να έχω, άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο, τέτοιες συμπεριφορές .


Το έργο έχει γραφτεί πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Τι το κάνει διαχρονικό;


Το έργο θίγει θέματα που έχουν να κάνουν με τον  θάνατο, τον έρωτα και το φύλο. Θέματα που πάντα απασχολούσαν και απασχολούν τον άνθρωπο και για αυτό τον λόγο είναι διαχρονικό.


Ποια εντύπωση σας έχει αφήσει το θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης;


Το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι πάντα θετικό, αλλά παράλληλα απαιτητικό .

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.