, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χασδάϊ Καπόν στην Karfitsa: Θα λειτουργήσει το 2020 η νέα αγορά Μοδιάνο

 Το χειμώνα του 2020, αναμένεται να  λειτουργήσει εκ νέου,  ανανεωμένη και υπερσύγχρονη , η αγορά  Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης. Θα  είναι μια σκεπαστή αγορά τροφίμων με  παραδοσιακό χαρακτήρα, αλλά θα παρέχει τη δυνατότητα κίνησης  και ευελιξίας, με πληθώρα δράσεων, εξυπηρετώντας τις  σύγχρονες ανάγκες, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.
 
Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου
 
“Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά τροφίμων που θα απευθύνεται στους Θεσσαλονικείς,αλλά συγχρόνως θα αποτελεί και τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της πόλης”, τόνισε με έμφαση, μιλώντας στην εφημερίδα Κarfitsa, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του έργου, πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν.
  “Η στοά Μοδιάνο είναι μνημείο. Όλες οι σχετικές άδειες εκδίδονται από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων στην Αθήνα. Οι πρώτες  στατικές  μελέτες εγκρίθηκαν  και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών μελετών που αναμένεται να εγκριθούν έως τον Οκτώβριο με χορήγηση των σχετικών αδειών που πιστεύουμε, ότι θα εξασφαλίσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Όλοι οι φορείς του δημοσίου είναι επιβοηθητικοί και υπάρχει καλή συνεργασία. Μετά τη χορήγηση της άδειας , θα αρχίσουν οι εργασίες ανακατασκευής της στοάς που θα διαρκέσουν περίπου δώδεκα μήνες”.
“Αν και δεν πρόκειται για μεγάλο έργο, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη. Θα βοηθήσει στην επανασύσταση του αστικού ιστού με το ιστορικό κέντρο, θα δώσει ζωή σε μια ερειπωμένη αγορά και επιπλέον θα δημιουργήσει 65-70 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας 300 νέες θέσεις εργασίας. Σκοπός μας, είναι να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά τροφίμων που θα απευθύνεται στους Θεσσαλονικείς ,αλλά συγχρόνως θα αποτελεί και τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της πόλης. Θα δημιουργηθεί μια όμορφη και πολύ σύγχρονη αγορά!
Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν εκλεκτά τρόφιμα, αλλά και να τα καταναλώνουν επί τόπου. Για παράδειγμα, είναι δυνατό κάποιος που προμηθεύεται τα φρούτα του από έναν  μανάβη, να ζητήσει να του ετοιμάσουν και μια σαλάτα της αρεσκείας του που θα καταναλώσει στον πάνω όροφο,στους δύο υπερυψωμένους εξώστες , όπου θα έχει διαμορφωθεί ένας λειτουργικός χώρος για τέτοιες χρήσεις. Από κει, θα έχει τη δυνατότητα κάποιος να βλέπει την κίνηση και τη ζωντάνια της αγοράς.  Τα καταστήματα που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, φούρνοι και λίγα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.Η αγορά θα λειτουργεί επτά μέρες τη βδομάδα όλο το 24ωρο. Το βράδυ θα φιλοξενεί άλλες δραστηριότητες, πολιτιστικά σχήματα κ.α. Η νέα αναβαθμισμένη και ανακατσκευασμένη  αγορά Μοδιάνο θα καταστεί πόλος έλξης στο κέντρο της πόλης και συγχρόνως θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ως πρότυπο δύο αγορές στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Οι Ισπανοί έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία στην αναπαλαίωση αγορών τροφίμων”, σημείωσε ο κ. Χασδάι  Καπόν.
Μιλώντας ως εκπρόσωπος της διοίκησης του έργου ο κ. Καπόν, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι έχει αυξηθεί το  ποσοστό που κατέχει η «Στοά Μοδιάνο ΑΕ», καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που  πούλησαν τα μερίδιά τους. Μετά τις μεταβιβάσεις, το ποσοστό της εταιρείας  αυξήθηκε σε 55%. Υπενθυμίζεται ότι το 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου περιήλθε τον περασμένο Ιούλιο από το ΤΑΙΠΕΔ στην “One Outlet Α.Ε”, στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες, οι οποίοι διέθεταν  διαφορετικά ποσοστά από 0,17% έως 4%. Η “One Outlet AE” είχε υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ, στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ.
“Από τις 127 επιχειρήσεις που υπήρχαν στην αγορά έχουν αποχωρήσει οι περισσότερες. Έμειναν μόνο δέκα οι επτά από τις οποίες είναι σε διαδικασία άμεσης αποχώρησης καθώς έχουν λήξει πριν από πολλούς μήνες τα μισθωτήρια συμβόλαια τους. Συνομιλήσαμε με τους καλοπληρωτές που είχαν μέχρι σήμερα εκεί τις επιχειρήσεις τους και τους υποσχεθήκαμε να έχουν δικαίωμα πρώτης προτίμησης όταν ολοκληρωθεί η στοά, φυσικά με τους νέους όρους που θα τεθούν σε όλους τους επαγγελματίες. Θα θέλαμε η αγορά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019 αλλά πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Θα είναι μια ντόπια, με παραδοσιακά στοιχεία αγορά ,αλλά με κίνηση , ροή και ευελιξία”, εξηγεί με διάθεση ο κ.Καπόν.
Ο 55χρονος Χασδάι Καπόν, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Παιδί της Μητροπόλεως  και του κέντρου της πόλης . Είναι γόνος παλιάς εμπορικής οικογένειας . Ο πατέρας του, διέθετε κατάστημα στην Κατούνη, στην Πλατεία Εμπορίου.
“Το κατάστημα μας πουλούσε αποικιακά είδη, μπαχαρικά κ.α,αλλά και χημικά προϊόντα, όπως συντηρητικά τροφίμων. Μου άρεσε πολύ το εμπόριο! Ήθελα να μπλέκομαι μέσα στην αγορά, να επικοινωνώ με τον κόσμο”, αποκάλυψε μιλώντας στην εφημερίδα Karfitsa. To εγχείρημα της ανακατασκευής της αγοράς Μοδιάνο, φαίνεται πως τον ενθουσιάζει.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.