, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου η ανάπτυξη το 2020

Στη διάρκεια των έξι μηνών της νέας κυβέρνησης πετύχαμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας που είχαμε ανακοινώσει προεκλογικά με αποτέλεσμα να έχουν πλέον τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ.Σταϊκούρας, στην ετήσια εκδήλωση του Economist με αφορμή το νέο έτος, επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις που έχουν επιτευχθεί, όπως μεταξύ άλλων οι υψηλότεροι αναπτυξιακοί ρυθμοί από αυτούς που είχαν αρχικά εκτιμήσει οι θεσμοί, και που επιτρέπουν στην Ελλάδα να ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σταθερά χαμηλότερο κόστος δανεισμού, προσδοκίες για την χρήση και αξιοποίηση των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες απο την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων για αναπτυξιακά έργα.
Το 2020 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 2019, υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου, εκτιμήσε ο υπουργός. Αναφερόμενος στις προκλήσεις για το 2020 εστίασε στη συμφωνία για επίτευξη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα εφαρμοστεί από το 2021. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόκληση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ ακόμη και εκτος προϋπολογισμού, καθώς και στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.