, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ψαρεύει» σε θολά νερά το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Του Βασίλη Μάστορα
Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό ούτε για τους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο, ούτε για τους ευρωπαίους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο πάνω ράφι. Εχει συγκεκριμένα τυπικά χαρακτηριστικά και πολλές παθογένειες, απ’ αυτές που έπρεπε να απαλλαχθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ενημέρωσε τη Super League για το πλαίσιο της πρότασης του που αφορούσε την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Ο υφυπουργός δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε ότι θα πρέπει να φέρει τα κάτω-πάνω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το αντίθετο. Είναι φίλαθλος του ποδοσφαίρου και με τη θεσμική ιδιότητα που έχει μπορεί πλέον να κάνει προτάσεις για αλλαγές. Οι προτάσεις δεν είναι προσωπικές του ιδέες, αλλά το προϊόν των πολύμηνων συζητήσεων που είχε με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA. Αντάλλαξε απόψεις, τις συζήτησε με τους συμβούλους του και διερεύνησε όλες τις παραμέτρους μέχρι να φθάσει στο σημείο να σχηματοποιήσει την πρόταση του. Μία πρόταση η οποία αντιμετωπίζει με ευαισθησία και επαγγελματικούς όρους όλες τις κατηγορίες, έχει κίνητρα για τις ομάδες που έχουν υγεία και προβλέπει ποινές γι’ αυτές οι οποίες θα φλερτάρουν με κάθε είδους παρανομία. Ακόμη βάζει κανόνες ώστε να σταματήσουν οι ΠΑΕ να φεσώνουν εργαζόμενους και δημόσιο. Και επειδή οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν πεδίο εφαρμογής εξασφάλισε οικονομικά κίνητρα. Καθαρές δουλειές ώστε να αλλάξει το τοπίο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Επειδή όμως σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν και επιπτώσεις θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για το ποδοσφαιρικό προϊόν και το μέλλον των εταιρειών, να δεχτούν τη μείωση των ομάδων. Όταν όμως βλέπεις μέχρι τη… μύτη σου, επόμενο είναι να στηλώνεις τα πόδια σου και να προσπαθείς να διαχειριστείς την πρόταση που έχει στόχο την ανάπτυξη με ιδιοτελή κριτήρια. Είναι θεμιτό οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να προασπίζουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους, αλλά επιβάλλεται να έχουν όραμα για την εξέλιξη του εγχώριου ποδοσφαίρου. Γιατί αν δεν αλλάξει το τοπίο η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένα εργασιακός προορισμός, μόνο για τους επαγγελματίες του ποδοσφαίρου που δεν θα έχουν άλλες επιλογές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.