, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Ψηφίζεται σήμερα το μεσημέρι στη Bουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που συζητείται από χθες με τη μορφή του επείγοντος.

Η ψηφοφορία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι έτσι ώστε το νομοσχέδιο να πάρει ΦΕΚ μέχρι τις 21 Ιουνίου, πριν δηλαδή από το Eurogroup εκείνης της ημέρας όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα του χρέους.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, τις οποίες στήριξε η αντιπολίτευση αλλά δεν έγιναν δεκτές απ’ την πλειοψηφία. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με το άρθρο 60 παρ. 5 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι δεν ισχύει η παύση ή ο περιορισμός της τοκογονίας αν απορριφθεί από τα δικαστήρια αίτηση υπαγωγής των οφειλών στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου ρύθμισης οφειλών δανείων στις τράπεζες.

Επιπλέον, αντέδρασαν στο άρθρο 109, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση βάζει εγγύηση περιουσία που έχει υπαχθεί στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Τέλος, πρόβαλαν αντιρρήσεις και για το άρθρο που προβλέπει τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων σε ενιαίο λογαριασμό, από τους ΟΤΑ και τη Βουλή, σημειώνοντας ότι θίγεται η αυτοτέλειά τους.

«Η κυβέρνηση έχει ζηλέψει και τις διομολογήσεις της Υψηλής Πύλης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών να τεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη βούληση της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών -όπως κατήγγειλε- διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.