, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Όλοι είμαστε πέμπτο! (Το σχολείο μου)

Το 1977 ξεκίνησε αυτό το ταξίδι μου, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τότε δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι το σχολείο αυτό θα καταλάμβανε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου. Πέρασαν πάνω από τρεισήμισι δεκαετίες από την αποφοίτηση. Η κρυφή λαχτάρα όμως και η εφηβική χαρά δεν ξεθώριασαν, όταν συναντώ σήμερα τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μου.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ*
Αυτή η λαχτάρα υπήρχε και τότε στο ραντεβού μας στην διασταύρωση της Κριεζώτου με την Βασ. Όλγας, λίγα λεπτά πριν το πρωινό κουδούνι, με το οποίο ξεκινούσε η σχολική μας μέρα. Έξι χρόνια γεμάτα αγωνία και χαρά, γεμάτα πρωτόγνωρα συναισθήματα και πολλή αγάπη! Δεν ήταν όλα τέλεια όμως, στο Ε’ Γυμνάσιο. Η αυστηρότητα των διδασκόντων, συχνά άγγιζε απάνθρωπα επίπεδα.
Το κτήριο της Κριεζώτου, όπου περάσαμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, κτίστηκε την τριετία 1936-39, από την Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, με αρχιτέκτονα τον Paul Leclerc και επιβλέποντα τον A. Γραικό. Τα σχέδια προόριζαν το κτήριο για χρήση παρθεναγωγείου. Στη διάρκεια της Κατοχής μετατράπηκε σε νοσοκομείο και μετά τη λήξη του πολέμου έγινε στρατηγείο της 10ης στρατιάς πεζικού του Αγγλικού στρατού. Το 1959 πέρασε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου για να εγκατασταθεί  εκεί το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων, που στεγαζόταν εκείνη τη χρονική στιγμή στη βίλα Μεχμέτ Καπαντζή. Έτσι το 1962 ξεκίνησε η λειτουργία του σχολείου σε αυτό το κτήριο, ανελλιπώς μέχρι το 2013. Το κτήριο αυτό το 1987 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης, καθώς είναι μαζί με το κτήριο της αγοράς Μοδιάνο, τα μοναδικά σωζόμενα δημόσια κτήρια της Θεσσαλονίκης, αυτής της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας της δεκαετίας του 1930. Το 2013 προτάθηκε στο 5ο Λύκειο, που στεγαζόταν εκεί, να εγκατασταθεί προσωρινά, σε λυόμενα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μέχρι να περατωθεί το καινούργιο κτήριο του 5ου Γυμνασίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5ο Γυμνάσιο στεγαζόταν επί 36 έτη σε λυόμενες κατασκευές στην παραλία, από το 1978 όταν και έγινε ο μεγάλος σεισμός εκείνης της χρονιάς.
Στην πορεία της κατασκευής του νέου κτηρίου του Γυμνασίου, το διατηρητέο κρίθηκε ακατάλληλο για σχολική χρήση, λόγω προβλημάτων στατικής ανεπάρκειας και θεμελιακής αντιστήριξης, λόγω σαθρού υπεδάφους. Το 2016 προκηρύχθηκε διαγωνισμός μελέτης της αποκατάστασης και μέσα στο 2018 παραδόθηκε η οριστική μελέτη από τον ανάδοχο στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για την διενέργεια του διαγωνισμού της κατασκευής.
Η διατήρηση του κτηρίου αυτού ως έδρα του 5ου Λυκείου ταυτίζεται με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Μιας μνήμης ενός σχολείου, που συμβολίζει το ψηλό επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η δημιουργία των πρακτικών και κλασσικών τμημάτων, η προσωπικότητα των διευθυντών και των καθηγητών και πιο ειδικά του Στέφανου Κότσιρα και η δομή των οικογενειών της ευρύτερης περιοχής, που είχε δικαιοδοσία το Πέμπτο και φυσικά η προσπάθεια των μαθητών, αποτέλεσαν τους παράγοντες της επιτυχίας του σχολείου μας. Η επιτυχία αυτή αντικατοπτρίζεται στις διακρίσεις των αποφοίτων στον επιστημονικό, στον καλλιτεχνικό, στον πολιτικό, στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό βίο, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσες φορές έγινε ονομαστική αναφορά των αποφοίτων, αδικήθηκαν άλλοι απόφοιτοι που δεν αναφέρθηκαν.
Ο δήμος οφείλει να επισπεύσει τη διαδικασία αποκατάστασης του διατηρητέου για να συνεχίσει το σχολείο μας την απρόσκοπτη λειτουργία του και οι μαθητές του την παράδοση των επιτυχιών. Οφείλει να πιστέψει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, που πηγάζει από την χρήση του κτηρίου αυτού. Η σημερινή κατάσταση αποτυπώνει την μεγαλύτερη ίσως αντίθεση, που υπάρχει στην Ελλάδα. Το Πέμπτο είναι το μοναδικό σχολείο με την πιο μεγάλη ιστορία, που έχει το πιο μεγάλο πρόβλημα. Στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που είναι ανεπαρκείς σε τεχνικές προδιαγραφές ενός σχολικού κτηρίου, αλλά και σε αριθμό αντίστοιχο προς τον αριθμό των μαθητών του. Όμως οι επιτυχίες στις εισαγωγικές εξετάσεις και οι διακρίσεις των μαθητών στη διάρκεια της φοίτησής τους, καταδεικνύουν το ψηλό επίπεδο, την όρεξη για δουλειά και την περηφάνια των καθηγητών και των μαθητών, που αποτελούν την συνέχεια ενός θρυλικού σχολείου.
Το Πέμπτο είναι σύμβολο και τα σύμβολα οφείλει να τα διατηρεί ένας λαός, αν θέλει να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον της σύγχρονης εποχής.
*Ο Γιάννης Χατζόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Ν. Ταχιάου «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα». Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και επιχειρηματίας. Είναι επίσης πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου Αποφοίτων του ιστορικού Ε’ Γυμνασίου-Λυκείου της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.