, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα … “υποκαστήματα” των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη!


Του Βαγγέλη Στολάκη

 Άλλοι μετακομίζουν σε νέα γραφεία… ευάερα και ευήλια και άλλοι αναζητούν προσφορές στις μικρές αγγελίες. Ο λόγος για τα τοπικά στελέχη των κομμάτων και τους βουλευτές τους που προχωρούν σε μετακομίσεις και πιέζουν τους ιδιοκτήτες για… ψαλίδι στα ενοίκια, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αρχή.

Και ενώ τα οικονομικά του κόμματος και η «μαύρη τρύπα» των 130 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών και όχι μόνο συζητήσεων, το Κίνημα κινδυνεύει με έξωση από τα γραφεία στην Ιπποκράτους για οφειλές ενοικίων που αγγίζουν τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν γίνει γνωστά κατά την πρόσφατη επίσκεψη των ιδιοκτητών του κτιρίου ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης τους διαμήνυσε πως εντός του προσεχούς τριμήνου το ΠΑΣΟΚ θα μετακομίσει πάλι στη Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο στόχαστρο μπαίνουν οι κομματικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν προκειμένου το κόμμα να αποκτήσει νέα γραφεία επί των οδών Βενιζέλου με Ερμού. Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούλιο η «Κ» τα εν λόγω γραφεία, όπου σκόπευαν να εγκατασταθούν οι δυο νομαρχιακές επιτροπές Θεσσαλονίκης και η οργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν επισκευάστηκαν ποτέ, ενώ το ΠΑΣΟΚ για μια τριετία κατέβαλε μηνιαίως το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές στο κτίριο. Κατέβαλε δηλαδή χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες που αγγίζουν τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ,  για την επισκευή του εν λόγω κτιρίου, χωρίς αυτό να ανήκει στην ιδιοκτησία του. Επισκευές που θα έμεναν στο κτίριο ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ θα έφευγε.

 Κούτες στο ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, το σχέδιο της δημιουργίας της «Ιπποκράτους Θεσσαλονίκης» εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης. Σήμερα μάλιστα που το Κίνημα βρίσκεται στην τρίτη θέση, με την κρατική επιχορήγηση να έχει μειωθεί αισθητά και την μείωση του προσωπικού να κρίνεται απαραίτητη τα τοπικά «πράσινα» στελέχη ολοκληρώνουν εντός των ημερών το… συμμάζεμα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κτίριο της Βασιλέως Ηρακλείου το ΠΑΣΟΚ έχει αδειάσει τον ημιόροφο, όπως και τους δυο από τους τρεις ορόφους όπου στέγαζε τα γραφεία του και διατηρεί μόνο τον όγδοο, στον οποίο έχει μετακομίσει και το προσωπικό γραφείο του Βαγγέλη Βενιζέλου με τους συνεργάτες του. Το ενοίκιο «έπεσε» από τις αρχές του έτους στα 750 ευρώ μηνιαίως από τα 3500 ευρώ που πλήρωναν οι τοπικοί επιτελείς στους ιδιοκτήτες, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται σε 1500 ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες εξοφλήθηκε και το χρέος των εκατό και πλέον χιλιάδων ευρώ σε διαφημιστές και προμηθευτές, με τους τελευταίους στο παρελθόν να απειλούν πως «θα βγάλουν τις οργανώσεις στο σφυρί»!

 Ακριβά «γαλάζια» ενοίκια

Μετακομίσεις όμως υπήρξαν και στην τοπική Νέα Δημοκρατία καθώς στα γραφεία της ΟΝΝΔ μπήκε «λουκέτο» και η κομματική νεολαία εγκαταστάθηκε σε έναν από τους τρεις ορόφους που διατηρούν οι «γαλάζιοι» επί της Μητροπολίτου Ιωσήφ 8. Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά το γεγονός πως η Λεωφόρος Συγγρού αντιμετωπίζει παρόμοια οικονομικά προβλήματα με αυτά του ΠΑΣΟΚ, η τοπική οργάνωση δεν έχει χρέη, καθώς η τακτοποίησή τους γίνεται απευθείας από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υπάρχουν σκέψεις μετακόμισης, καθώς το ενοίκιο των περίπου επτά χιλιάδων ευρώ το μήνα θεωρείται υψηλό.

 Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέη

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης από την άλλη μετακόμισε πρόσφατα στους δυο ορόφους κτιρίου επί της Εγνατίας 76 και σε νέα… ευάερα, ευήλια και πιο μεγάλα γραφεία. Όπως λένε κομματικοί παράγοντες στην «Κ» τα γραφεία επί της Αλεξάνδρου Σβώλου που μέχρι πρότινος διατηρούσε «δεν ήταν λειτουργικά για να στεγαστούν οι βουλευτές και οι οργανώσεις του νομού». Σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική έκταση των νέων γραφείων καλύπτει περίπου 500 τ.μ. και τα έξοδα ανέρχονται σε δυο χιλιάδες ευρώ για το μισθωτήριο και χίλια ευρώ για λειτουργικά έξοδα, που πληρώνονται από συνδρομές μελών και εισφορές των τοπικών βουλευτών. Το τρέχον χρέος των τοπικών οργανώσεων σε προμηθευτές σήμερα ανέρχεται σε 5000 ευρώ.

 Τα… «δυαράκια»

Στην πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά Θεσσαλονίκης. Το γραφείο μό-λις 80 τ.μ. κοστίζει περίπου πεντακόσια ευρώ το μήνα, ενώ παρόμοιο ποσό δαπανείται και για τα λειτουργικά έξοδα των τοπικών στελεχών. Σημειώνεται πως οι βουλευτές του κόμματος συνεισφέρουν στο ταμείο με 25% της βουλευτικής τους αποζημίωσης κάθε μήνα, «χωρίς να λαμβάνουν απόδειξη» όπως λένε στην «Κ».

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα γραφεία των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» με ενοίκιο μικρότερο των 400 ευρώ και λειτουργικά έξοδα που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.