“1800”. Η Ελληνική Επανάσταση γίνεται Epic Comic. - Karfitsa.gr
ART News Θεσσαλονίκη

“1800”. Η Ελληνική Επανάσταση γίνεται Epic Comic.

1800

“…οι πρωταγωνιστές της περιόδου, οι καπεταναίοι, οι κλέφτες και οι αρματολοί, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε γοητεία από τους πολυσκιτσαρισμένους ντεσπεράντο και τους σκοτεινούς παρανόμους των μαύρων ευρωπαϊκών δασών”

Διαδικτυακή διάλεξη – παρουσίαση graphic novel

26 Μαΐου 2021, ώρα 19:00

(μέσω της πλατφόρμας zoom – δηλώστε τη συμμετοχή σας πατώντας ΕΔΩ)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezRKObQqRRwyroFMRMwLetomG7B2keqEeHNe50i5qxCT1Brg/viewform

Εισηγητής και δημιουργός των έργων: Θανάσης Καραμπάλιος (graphic designer)

Διοργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού, Δήμος Παύλου Μελά

Η διάλεξη τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η ελληνική ιστορία, είναι γεμάτη με γεγονότα και πρόσωπα που στα χέρια ενός ταλαντούχου δημιουργού μπορούν να αποτελέσουν εκλεκτά υλικά για συναρπαστικές διηγήσεις, εικονογραφημένες ή μη. Ειδικά τα προεπαναστατικά χρόνια, η περίοδος που το ελληνικό κράτος παλεύει να γεννηθεί, «φωνάζει» να τη δεις με τα δικά σου μάτια και να τη ζωγραφίσεις με τα δικά σου χρώματα.

Αυτό το τολμηρό εγχείρημα ανέλαβε ο Θανάσης Καραμπάλιος με τη σειρά Graphic Novel υπό τον τίτλο «1800».

Δημιούργησε ένα graphic novel εμπνευσμένο από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821, τους κλέφτες και τους αρματολούς, τοποθετώντας τη δράση τους μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η ατμόσφαιρα της ελληνικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, τα σκοτεινά χωριά και οι πόλεις αποτέλεσαν ιδανικό background για να ξετυλίξει το κουβάρι των ιστοριών του

Στη διάλεξη ο Θανάσης Καραμπάλιος θα μας μιλήσει για το έργο του, το οποίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και μελέτης. Ένα έργο που φωτίζει λεπτομέρειες της περιόδου, μικρές και μεγάλες, με την τεκμηρίωση και την ακρίβειά της. Από τις φουστανέλες και τα όπλα της εποχής, μέχρι τις επιπλώσεις των σπιτιών και την αρχιτεκτονική των κτιρίων και από τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε οικογενειακό επίπεδο, μέχρι την κοινωνική διάρθρωση. Στις σελίδες του έργου του συνοψίζονται όλες οι θρυλικές μορφές της επανάστασης του 1821 αλλά και της προεπαναστατικής περιόδου. Παρελαύνουν φουστανέλες και φέσια, ήρωες και προδότες, γιαταγάνια και φυσεκλίκια, οπλαρχηγοί με παχιά μουστάκια.

————–

O Θανάσης Καραμπάλιος γεννήθηκε το 1983 στο Παλαιόκαστρο Ελασσόνας, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το 2007 φοίτησε στην σχολή COMINK στην Θεσσαλονίκη.

Το 2019 στα Ελληνικά βραβεία Comic, η ακαδημία του απένειμε τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Η σειρά «1800» περιλαμβάνει έως τώρα 5 βιβλία (1. Πατέρας, 2. Ελένη, 3. Αγία Μαύρα, 4. Χάκι, 5. Μαύρα Καράβια), που κυκλοφορούν από τη Jemma Press.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ