, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

200 αγάλματα του «Πήλινου Στρατού» έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι

Άλλα 200 αγάλματα πήλινων στρατιωτών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κίνα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ανασκαφής στο ταφικό μνημείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ.
Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν πως τα αγάλματα 7.000 στρατιωτών από πηλό, από τα οποία έχουν εντοπισθεί 2.000, έχουν τοποθετηθεί στο ταφικό μνημείο. Τα πρόσφατα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια μίας δεκαετούς ανασκαφής στον μεγαλύτερο από τους τρεις χώρους ανασκαφών στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ανασκαφής Shen Maosheng, δήλωσε στο Xinhua ότι οι περισσότεροι από τους πολεμιστές που βρέθηκαν πρόσφατα είχαν δημιουργηθεί σε δύο στάσεις: είτε κρατώντας τα όπλα τους, με το δεξί τους χέρι λυγισμένο και τις γροθιές τους σφιγμένες χαλαρά, είτε φέροντας τόξα. Μαζί με τα 200 αγάλματα ανακαλύφθηκε και μεγάλος αριθμός όπλων.

 

Τα αγάλματα βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία, με την τοποθέτησή τους να εξαρτάται από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, ενώ λεπτομέρειες στον ρουχισμό και στον οπλισμό αποκάλυψαν τον βαθμό του κάθε στρατιώτη. Κανένα άγαλμα δεν είναι ίδιο με το άλλο καθώς έχουν διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο, κουρέματα και φυσικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 12 άλογα από πηλό, δύο άρματα, χρωματιστές ασπίδες, σπαθιά από χαλκό, τόξα, όπλα σε κουτιά και υπολείμματα εργοταξίων.

Ο «πήλινος στρατός» δημιουργήθηκε με εντολή του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ. Ο Τσιν Σι Χουάνγκ έγινε βασιλιάς μιας κινέζικης πολιτείας στην περίοδο των εφτά Μαχόμενων Πολιτειών της κινέζικης ιστορίας το 246 π.Χ. σε ηλικία 13 ετών. Το 221 π.Χ. έχοντας ενοποιήσει όλες τις μαχόμενες κινέζικες πολιτείες σε μία χώρα, η οποία ονομάστηκε από το όνομά του Κίνα, έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της. Κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό του, το 207 με 210 π.Χ. σε ηλικία 50 ετών. Για την ενοποίηση της αυτοκρατορίας ο Τσιν Σι Χουάνγκ θέσπισε ενιαίες διοικητικές δομές και ενίσχυσε τις υποδομές. Επέβαλε ενιαίες μονάδες σε βάρη και μέτρα, αλλά και μία γραπτή γλώσσα, δημιούργησε μία σειρά οχυρώσεων που αργότερα αποτέλεσαν τη βάση για το Σινικό Τείχος, ενώ έφτιαξε δίκτυα δρόμων και καναλιών.

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν ο μοναδικός αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσιν, ενώ τον διαδέχθηκε η δυναστεία των Χαν. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του γιο του ουρανού, έναν τίτλο που διατήρησαν και οι επόμενοι αυτοκράτορες. Αναφορές θέλουν τον Τσιν Σι Χουάνγκ να αναζητάει το ελιξίριο της αιώνιας ζωής. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο πήλινος στρατός, δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα του εκείνων που περιέβαλαν τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Υπολογίζεται πως περίπου 700.000 άτομα εργάστηκαν για τρεις δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί το ταφικό μνημείο όπου βρέθηκε ο πήλινος στρατός, ένα έργο που σταμάτησε εξαιτίας εξεγέρσεων. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 2.000 χρόνια μέχρι η θαμμένη αυτή αυτοκρατορία να έρθει στο φως και όπως δείχνουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις, υπάρχουν πολλά ακόμα ευρήματα να έρθουν στο φως.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.