, Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το ΣΔΟΕ στo… άσυλο του ΑΠΘ

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Οι επανειλημμένες προκαταρκτικές εξετάσεις, που έχει παραγγείλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με αφορμή τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως για το όργιο κατασπατάλησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έφεραν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο κατώφλι του εκπαιδευτικού ιδρύματος! Επρόκειτο για επιχείρηση που ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό και από ό,τι φαίνεται το «σήριαλ» για το αν τελικά έκανε φτερά πακτωλός χρημάτων στο μεγαλύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, θα έχει συνέχεια.
Όπως αναφέρουν πηγές της «Κ» και επιβεβαιώνουν ανώτεροι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Εφόσον η Εισαγγελία έχει δώσει παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση, οι αρμόδιοι υπάλληλοι που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του ΑΠΘ, προσπαθούν να ενημερωθούν, ώστε όταν η υπόθεση θα φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, να είναι «διαβασμένοι». Προς το παρόν, βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας, «δόθηκε το έναυσμα για έναν μεγάλης έκτασης έλεγχο» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.
Οι σκόπελοι
Τα προβλήματα βέβαια για τους υπαλλήλους τους ΣΔΟΕ εμφανίστηκαν με την έναρξη της έρευνας και προς στιγμή είναι δύο στον αριθμό και δρουν αποτρεπτικά. Ο πρώτος «σκόπελος», είναι το γεγονός ότι το προσωπικό της υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη έχει μικρό δυναμικό και είναι στην ουσία υποστελεχωμένο. Αυτό όπως είναι λογικό λειτουργεί ανασταλτικά στο να διεξαχθεί γρήγορα το πρώτο στάδιο της έρευνας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια υπόθεση που θεωρείται υψίστης σημασίας, αυτή τη στιγμή να μεταφράζεται ως μια κοινή υπόθεση, αφού το υπάρχον προσωπικό έχει και άλλες υποθέσεις να διεκπαιρεώσει, με αποτέλεσμα μια τόσο σημαντική έρευνα να πηγαίνει στον «πύργο» με τους υπόλοιπους φακέλους. Δεύτερο και σημαντικότερο εμπόδιο για την ομάδα του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, είναι οι εξελίξεις στο χώρο του ιδρύματος. Όπως είναι γνωστό, εδώ και πάνω από ένα μήνα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και σαν να μην έφτανε αυτό, το κτήριο της διοίκησης του πανεπιστημίου τελεί υπό κατάληψη. Και μπορεί οι πρυτανικές αρχές να έχουν καταφύγει σε λύσεις άλλων κτηρίων προκειμένου να εκτελούν τα διοικητικά τους καθήκοντα, ωστόσο τα στοιχεία που μπορεί να αναζητήσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, βρίσκονται στο κτήριο της διοίκησης. Το γεγονός φυσικά ότι το ΑΠΘ βρίσκεται σε μια κακή κατάσταση, μόνο ευνοϊκό περιβάλλον δε δημιουργεί για τους ελεγκτές και η πληροφόρηση ότι το σχοινί με τους εργολαβικούς θα τραβηχτεί μέχρι τέλους, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την επιτάχυνση της διερεύνησης. Σχετικά με το που θα κινηθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα προκύψουν στην πορεία. Όπως είναι λογικό, η διερεύνηση θα ξεκινήσει από τις οικονομικές συναλλαγές που είχε το Πανεπιστήμειο. Σε περίπτωση βέβαια που φανεί ότι εμπλέκονται πρόσωπα είτε από τη διοίκηση του ΑΠΘ, είτε από άλλο τομέα, τότε ενδεχομένως θα υπάρξει και έλεγχος προσωπικών λογαριασμών.
Τα «βαρίδια» του πρύτανη
Αυτή τη στιγμή η διοίκηση του Γιάννη Μυλόπουλου έχει να αντιμετωπίσει πληθώρα κατηγοριών για περιπτώσεις κατασπατάλησης των οικονομικών του ΑΠΘ. Η εισαγγελία έχει ήδη παραγγείλει τέσσερις στον αριθμό προκαταρκτικές εξετάσεις για διαφόρων ειδών ζητήματα. Η πρώτη έχει να κάνει με την υπόθεση του ταξιδιού του πρυτανικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη με χρήματα του Πανεπιστημίου προκειμένου να παραβρεθεί σε έναν γάμο. Ο Γιάννης Μυλόπουλος απάντησε πριν αρκετούς μήνες ότι βρισκόταν στην Τουρκία για σκοπούς του Πανεπιστημίου και έτυχε μετά για προσωπικούς λόγους να παραβρεθεί στην εν λόγω εκδήλωση, χωρίς όμως να το κάνει με χρήματα του ιδρύματος. Η δεύτερη υπόθεση που βαρύνει το Γιάννη Μυλόπουλο είναι η γνωστή υπόθεση με το iphone που δώρισε ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, με έξοδα από ό,τι γράφτηκε σε δημοσίευμα, του ΑΠΘ. Όπως είχε πει σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παντής, το εν λόγω περιστατικό είναι αποτέλεσμα πλεκτάνης που στήθηκε από το διευθύνοντα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης του ΑΠΘ. Όσον αφορά την τρίτη έρευνα, έχει να κάνει με την κατασπατάληση ύψους 8,3 εκ. ευρώ από την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου. Τέλος η Εισαγγελία παρήγγειλε και νέα προκαταρκτική εξέταση σε βάρος αυτή τη φορά του ίδιου του πρύτανη για την εκ μέρους του διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.
Και κόντρα με ΕΚΘ
Μπορεί ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος να απαντά με τη φράση «όλα στο φως» για τις κατηγορίες που δέχεται περί κατασπατάλησης, ωστόσο ένα νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην ήδη άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ίδρυμα.
Αυτό συνέβη την περασμένη Τετάρτη, όταν ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εργολαβικοί υπάλληλοι, εκτόξευσε βαριές κατηγορίες εναντίον του πρύτανη, κάνοντας ευθέως λόγο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από πλευράς των πρυτανικών αρχών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΚΘ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο κ. Μυλόπουλος εξώθησε ο ίδιος τους εργολαβικούς υπαλλήλους ώστε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο χρήματα, που όπως είπε «είχε κατασπαταλήσει στο παρελθόν». Όπως είπε, ενώ αρχικά ήταν στο πλευρό τους, στράφηκε εναντίον τους όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΘ, διεμήνυσε ότι δεν παίρνει πίσω τίποτε από όλα όσα είπε, κάτι που σημαίνει ότι η εν λόγω κόντρα θα τραβήξει μέχρι τέλους. Σε απάντηση του ο Γιάννης Μυλόπουλος επισήμανε ότι υποκινητές των απεργιών είναι οι λεγόμενοι «εργατοπατέρες» που σε βάρος των εργαζόμενων οδήγησαν σε μια τέτοια κατάσταση το χώρο του ΑΠΘ, χαρακτηρίζοντας συκοφαντικές τις δηλώσεις του Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη. Παράλληλα ο πρύτανης δεν παραλείπει να σημειώσει ότι οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν από την πλευρά του προέδρου του ΕΚΘ γιατί βρισκόμαστε στις παραμονές των εκλογών στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και εξυπηρέτησαν πολιτικές σκοπιμότητες.

#Tags: ΑΠΘ, ΣΔΟΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.