, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Thomas Cook: Αστρονομικοί μισθοί ενώ η εταιρεία χρεοκοπούσε

Ενώ η κατάρρευση του γραφείου ταξιδίων Thomas Cook έχει προκαλέσει οικονομικό «τσουνάμι», ιδίως σε χώρες της Μεσογείου κι ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιστροφή χιλιάδων αποκλεισμένων παραθεριστών-πελατών της, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο, μεγάλη έκπληξη –σχεδόν αποστροφή–προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που ελάμβαναν μεγάλα στελέχη της, την ώρα μάλιστα που η πρωτοπόρος στον τομέα της επιχείρηση αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, έφεραν στο φως πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Ελβετός Πέτερ Φρανκχάουζερ, από το 2014 που ανέλαβε πληρώθηκε 8,3 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόδοσης 2,9 εκατ. λιρών το 2015, που προστέθηκε στον μισθό του 1,3 εκατ. συν επιδόματα.
Όταν το 2014 ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ, η εταιρεία ήδη διένυε μία περίοδο δυστοκίας κι ο Ελβετός διευθυντής αρχικά κατόρθωσε εν μέρει να την ανασχέσει και να φέρει κάποια μερικά κέρδη. Όπως όμως υπενθυμίζουν κάποιοι κύκλοι στην εταιρεία, τα επόμενα δύσκολα χρόνια συνέχισε να λαμβάνει παχυλές αμοιβές: 1,2 εκατ. λίρες το 2016, 1,8 εκατ. το 2017, 1,02 εκατ. το 2018.
Οι Αρχές που ερευνούν τους ισολογισμούς της εταιρείας έχουν αρχίσει να λογαριάζουν και τα κέρδη που είχαν αποκομίσει τα διευθυντικά στελέχη της Thomas Cook. Τα αποτελέσματα αφήνουν μία πικρή γεύση, ιδίως για τους εργαζομένους στην εταιρεία που χάνουν την εργασία τους, πολλοί εξ αυτών και την ασφάλειά τους. Μάλιστα, το ύψος των αμοιβών προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ήταν γνωστό πως η εταιρεία διένυε δύσκολες στιγμές.
Το περασμένο έτος, η Thomas Cook είχε δημοσιεύσει δύο profit warning, δηλ. εκθέσεις στις οποίες προειδοποιούσε πως τα έσοδα και τα κέρδη της θα ήταν μικρότερα από την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που υποστήριζαν πως τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη θα ανάγκαζαν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για διακοπές, αναζητώντας ανακούφιση.
Μικρότερες από αυτήν του Φρανκχάουζερ, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες, ήσαν κι οι αμοιβές των άλλων εκτελεστικών στελεχών της Thomas Cook: Όταν ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ η εταιρεία κατέβαλε στον οικονομικό διευθυντή Μάικλ Χίλι το 2015 περίπου 3,6 εκατ. στερλίνες (όταν το προηγούμενο έτος είχε πληρωθεί 655.000 λίρες), κέρδισε 876.000 στερλίνες το 2016, 1,3 εκατ. το 2017. Η αμοιβή αυτή κατέβηκε όταν άλλαξε ο οικονομικός διευθυντής, και ο νέος υπεύθυνος Μπιλ Σκοτ είδε να μπαίνουν στο πορτοφόλι του 390.000 στερλίνες.
Βέβαια, οι υπολογισμοί αυτοί δεν είναι εξαντλητικοί καθώς θα πρέπει να προστεθούν και οι μισθοί των μη εκτελεστικών διευθυντών, που στο διάστημα 2015-18 η Thomas Cook τους χορήγησε πάνω από 3 εκατ. στερλίνες. Για παράδειγμα, μόνο στον Βέλγο μη εκτελεστική διευθυντή Φρανκ Μάισμαν πήγαν 1,2 εκατ. στερλίνες.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει την εταιρεία, θεωρώντας πως αποτελεί μία περιττή δαπάνη, που πρέπει να μετακυλιθεί στους φορολογουμένους: στην ουσία η Thomas Cook είχε ανάγκη πολλά περισσότερα από τα 150 εκατ. λίρες που είχε ζητήσει. Γεγονός που ώθησε την υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Άντρεα Λίντσομ να στείλει στην ειδική υπηρεσία αφερεγγυότητας επιστολή, με την οποία αναφέρεται στη «συμπεριφορά των διαχειριστών της εταιρείας πριν και μετά την πτώχευση».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.