, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θέμα KARFITSA: Ελληνική εφαρμογή… "δωρίζει" ρεύμα σε όσους έχουν ανάγκη!

 

Δέκα ευρώ που μπορεί να κοστίζει για κάποιον μια βραδινή έξοδος είναι αρκετά για να χαρίσουν ρεύμα σε μια οικογένεια, φαγητό, ζεστασιά, ζεστό νερό και ρούχα σε ένα παιδάκι  για περίπου τέσσερις ημέρες. Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές κοινωνίες παγκοσμίως και μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται αδυνατούν να το εξαλείψουν. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το φαινόμενο ένας Θεσσαλονικιός, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ δημιούργησε μια καινοτόμα εφαρμογή που υπόσχεται να… χαρίσει ρεύμα σε όσους δεν έχουν.
του Βαγγέλη Στολάκη
Ο λόγος για τον Γιώργο Κουτίτα και την εφαρμογή του Gridmates. Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες μπορούν να συνδέονται με ανθρώπους και οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και να μοιράζονται μαζί τους μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος της Gridmates είναι να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια παγκοσμίως. Πρόκειται για  έναν συνδυασμό υπηρεσιών Λογισμικού, Έξυπνων Ενεργειακών Λύσεων και Κοινωνικής Συνεισφοράς από υψηλού επιπέδου ειδικούς στο χώρο των επιχειρήσεων, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Παράλληλα η Gridmates είναι ένα οικοσύστημα το οποίο συνδέει εταιρείες-παρόχους ενέργειας, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, Επιχειρήσεις και Καταναλωτές.
Απλή λειτουργία με ένα… κλικ
Όπως εξηγεί στην KARFITSA ο κ. Κουτίτας η Gridmates λειτουργεί ως εξής: «Ο δωρητής μπορεί να κάνει μία δωρεά με την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα και η Gridmates θα μετατρέψει το χρηματικό ποσό σε ενεργειακές μονάδες στον λογαριασμό του αποδέκτη. Η Gridmates επίσης συνδέεται μέσω καινοτόμου λογισμικού με ηλιακά πάνελ και έξυπνους θερμοστάτες και επιτρέπει την Έξυπνη και Οικολογική Δωρεά Ενέργεια. Ο δωρητής μπορεί να επιλέξει ένα ποσοστό από την εξοικονόμηση του και να την δωρίσει σε κάποιον που έχει ανάγκη. Με τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και την κοινότητα μας» σχολιάζει ο νεαρός δημιουργός.
Το να δωρίσει κανείς ενέργεια μέσω της πλατφόρμας Gridmates είναι τόσο απλό όσο ορισμένα κλικς στον υπολογιστή ή… αγγίγματα στο κινητό τηλέφωνο. Οι χρήστες μπορούν μέσω της ιστοσελίδας  www.gridmates.com να αγοράσουν ένα μικρό ποσό ενέργειας και να το δωρίσουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη!
Η αφορμή
Αφορμή για να σκεφτεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την συγκεκριμένη εφαρμογή ο κ. Κουτίτας στάθηκε μια εικόνα που είδε στην τηλεόραση σε δελτίο ειδήσεων πριν από περίπου τρία χρόνια. «Είδα μια νέα οικογένεια στην τηλεόραση που βρισκόταν στην γειτονιά μου να ζει με κεριά σε ένα κρύο σπίτι. Δεν είχαν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο και λέγεται Ενεργειακή φτώχεια «Ένδεια». Προσπάθησα να βρω ένα τρόπο να κάνω δωρεά ένα μήνα ρεύμα, περίπου 900kWh σε αυτήν την οικογένεια και είδα ότι δεν υπάρχει τρόπος. Οπότε και μου ήρθε η ιδέα της Gridmates. Μία πλατφόρμα για δωρεές ενέργειας peer-to-peer» λέει.
Η Gridmates είναι μια αμερικανική εταιρία η οποία ωστόσο αναπτύσσεται από Έλληνες επιστήμονες. Αποτελείται από προγραμματιστές υψηλού επιπέδου που βρίσκονται σε Έβρο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τη δεδομένη στιγμή η ομάδα που επιδιώκει να αλλάξει τον κόσμο «δουλεύει» το «στήσιμο» ενός δικτύου μέσα από το οποίο ιδιώτες και πάροχοι ενέργειας θα μπορούν να χαρίζουν ηλεκτρική ενέργεια σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. «Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με την ΜΕΤΑΔραση όπου ο καθένας μας μπορεί να κάνει μία δωρεά για τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου στην Μυτιλήνη που φιλοξενεί παιδιά προσφύγων» αναφέρει ο Γιώργος Κουτίτας.
 
 
Πρώτο θέμα σε διεθνή ΜΜΕ
 
Οι μέχρι στιγμής μετρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι καινοτόμοι επιστήμονες δείχνουν πως το εγχείρημα… προχωρά. «Σε ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα που τρέξαμε στο Ώστιν του Τέξας για ένα χωριό με εκατό αστέγους είχαμε 50.000 δολάρια σε δωρεές ενέργειας από τέσσερις εταιρείες και 300 ανθρώπους από έξι χώρες» εξηγεί στην KARFITSA ο κ. Κουτίτας. Μελέτες της επιστημονικής ομάδας του κ. Κουτίτα έχουν δείξει πως 10 δολάρια χρηματοδοτούν τις ενεργειακές ανάγκες ενός κατοίκου για περισσότερες από πέντε μέρες, 20 δολάρια καλύπτουν την ηλεκτροδότηση ενός σπιτιού για ένα μήνα, 40 δολάρια χρηματοδοτούν την ημερήσια ηλεκτροδότηση των πλυντηρίων όλων των κατοίκων ενός μικρού χωριού 250 κατοίκων και σε 50 δολάρια ανέρχεται  το κόστος ώστε ημερησίως να μπορούν να έχουν ένα ζεστό μπάνιο οι κάτοικοι του παραπάνω χωριού. Η εφαρμογή έχει αποσπάσει ήδη τις καλύτερες κριτικές αλλά και σχετικά βραβεία σε διαγωνισμούς καινοτομίας και start up εταιριών. Ενδεικτικά διακρίθηκε στο διαγωνισμό Επιχειρηματικής Καινοτομίας του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α. «SunShot Catalyst», έχει επιλεγεί ως finalist στο διαγωνισμό καινοτομίας του πανεπιστημίου MIT Enerterprise Forum Greece για ελληνικές Start-up εταιρείες και είχε επιλεγεί ως μία από τις 20 finalists στην κατηγορία Cleanweb (Καθαρού Διαδικτύου) του επιχειρηματικού και υψηλού ανταγωνισμού διαγωνισμού, της Έκθεσης Startup SXSW Eco. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και τα διεθνή ΜΜΕ, αφού μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το CNBC ανέδειξαν την εφαρμογή Gridmates μέσα από τα ρεπορτάζ και τις αναφορές τους.  Καταλήγοντας ο κ. Κουτίτας λέει: «Όλοι μας έχουμε την δύναμη να βελτιώσουμε την ζωή των συνανθρώπων μας και πρέπει να το κάνουμε».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.