, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κροκόδειλος… ατραξιόν και στις Σέρρες

krokodilos
 
Μπορεί τις τελευταίες μέρες, τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στον «Σήφη» του Ρεθύμνου, ωστόσο ένας άλλος κροκόδειλος, έχει εξελιχθεί σε τουριστική ατραξιόν στις Σέρρες.

Ο λόγος για τον Βύρωνα, που τα τελευταία 13 χρόνια αποτελεί τη «μασκότ» του δημοτικού ενυδρείου-ερπετάριου Βυρώνειας στο δήμο Σιντικής. Πρόκειται για έναν κροκόδειλο, της «οικογένειας» Crocodylus niloticus (Νείλου) ίδιος με αυτόν που εντοπίστηκε στο φράγμα των Ποταμών του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ενυδρείου-ερπετάριου κ. Γιάννη Μερτζανίδη, ο «Βύρωνας», όπως «βαπτίστηκε» ο κροκόδειλος από τους κατοίκους του χωριού, προκαλεί θαυμασμό στους επισκέπτες, που ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για αυτόν. «Τον έχουμε από πολύ μικρό και έχει εναρμονιστεί πλήρως με το περιβάλλον. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται μόλις τον βλέπουν, αφού δεν περιμένουν να συναντήσουν κροκόδειλο στην περιοχή μας» λέει ο ίδιος.   

Το δημοτικό-ερπετάριο ενυδρείο Βυρωνειας, φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος του υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, καθώς και αντιπροσωπευτικά είδη ξένων ερπετών.

Το δημοτικό-ερπετάριο ενυδρείο Βυρωνειας, βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του χωριού, που το 1913 και κατά την τελική φάση του Β’  Βαλκανικού Πολέμου υπήρξε έδρα του Γενικού Στρατηγείου, Κάτω από τους ίσκιους των αιωνόβιων πλατανιών του σταθμού, Κωνσταντίνος και Βενιζέλος κατέληξαν στους όρους Ειρήνης απέναντι στη ηττημένη Βουλγαρία. Σήμερα, με ιδιωτική πρωτοβουλία, το συγκρότημα του σταθμού έχει μετατραπεί σε ένα παραδοσιακό καφε–μεζεδο–παντοπωλείο, ονόματι «Μεθοριακός Σταθμός», με μοναδικούς τοπικούς μεζέδες από βουβαλίσιο κρέας, καπνιστή πέστροφα, σαλιγκάρια, κουνέλι κλπ. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. 

#Tags: Σέρρες

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.