, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απειλούσε με χαμηλή βαθμολογία και επιβράβευε με 1 ευρώ!

ΣΚΙΑ
 
Τι θα αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα κρούσματα και να κατατεθούν όλες οι καταγγελίες γονιών και μαθητών που κρατούν το στόμα τους κλειστό μέχρι σήμερα; Θα δοθεί φωτογραφία του… εκπαιδευτικού που δελέαζε τα παιδιά με χαρτζηλίκα για τις φρικιαστικές ορέξεις του;;; Τι έκανε η εκπαιδευτική κοινότητα μόλις ενημερώθηκε για τις καταγγελίες; Δεν υποψιάστηκαν ή δεν είδαν κάτι σχετικό οι συνάδελφοι του, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του (ΕΠΙΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑ στο ίδιο σχολείο όπως επισημαίνουν ανταποκριτές όλων των καναλιών), η διεύθυνση του σχολείου και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των εκπαιδευτικών; Υπήρχε σχολικός φύλακας ή κάμερες ασφαλείας στο σχολείο; Κι αν αυτά μπορούν να συμβούν ΜΕΣΑ στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη του σχολικού συγκροτήματος, τότε τι συμβαίνει αλλού; (φωτο αρχείου)
—-
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ 12μ: Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο το πρωί ενώπιον της 7η τακτικής ανακρίτριας, έλαβε ο 51χρονος δάσκαλος που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 10 ανήλικων μαθητριών του ηλικίας 10 έως 13 ετών. Ο ίδιος έφτασε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ενώ αποχώρησε περίπου μία ώρα αργότερα, για να ξαναβρεθεί αύριο το πρωί στα δικαστήρια.
—-
Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η υπόθεση ενός 51χρονου… δασκάλου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνελήφθη καθώς έπειτα από καταγγελίες παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικες μαθήτριές του!
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνέλαβαν έπειτα από δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, τον 51χρονο ημεδαπό, δάσκαλο σε Δημοτικό σχολείο της πόλης.
Ο εκπαιδευτικός βαρύνεται με τις κατηγορίες της «Αποπλάνησης παιδιών», «Προσβολής της γενετήσιας Αξιοπρέπειας», «Κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια», «Ασέλγειας σε ανήλικο έναντι αμοιβής» και «Απειλής».
Προηγήθηκαν καταγγελίες ανήλικης μαθήτριας, της Διεύθυνσης Δημοτικού σχολείου και Εκπροσώπου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες, ο 51χρονος προέβη κατ’ επανάληψη σε ασελγείς και ακόλαστες πράξεις σε βάρος της ανήλικης, καθώς και σε βάρος εννέα (9) ακόμη ανηλίκων μαθητριών (ηλικίας από 10 έως 13 ετών σήμερα).
Όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ  “Ο δάσκαλος που υπηρετούσε σε δημοτικό σχολείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης έφτασε στο σημείο να δώσει 1€ σε κοριτσάκι για να το χαϊδέψει, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θώπευε μαθήτριές του ακόμη και μέσα στην τάξη ή στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Στελέχη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνέστησαν στη μητέρα να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία, κάτι που έκαναν και οι ίδιοι, ζητώντας να γίνει έρευνα σε βάθος. Όπως έχουν αναφέρει τα παιδιά άλλοτε τις πλησίαζε πολύ κατά την ώρα του μαθήματος και με το πρόσχημα ότι ήθελε να δει τι γράφουν τις χάιδευε, άλλες φορές έμπαινε μέσα στη βιβλιοθήκη και τις θώπευε, ενώ φέρεται και να τις απειλούσε, λέγοντάς τους ότι αν μιλούσαν δεν θα τις πίστευε κανείς και επιπλέον θα έπεφτε η απόδοσή τους στα μαθήματα”
—–
«Όταν κάποιος δάσκαλος λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς του αναγκαστεί να πάει σε Πειθαρχικό σε ποσοστό 95% αθωώνεται και μετά ζητάει και τα ρέστα από τους γονείς των μαθητών που των κατήγγειλαν»
του Βαγγέλη Στολάκη
«Αν είναι δυνατόν να μην πήρε κανένας χαμπάρι για όλα όσα γίνονταν σε εκείνο το σχολείο»! Με τη φράση αυτή που βγάζει οργή ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου σχολιάζει στην Karfitsa το περιστατικό που έχει συγκλονίσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την κοινωνία της πόλης. Η είδηση ότι ένας 51χρονος δάσκαλος σε σχολείο που βρίσκεται «κεντροανατολικά» όπως σχολιάζουν οι αστυνομικές πηγές ασελγούσε συστηματικά σε βάρος δέκα μαθητριών δεν πέρασε στα… ψιλά! Απεναντίας ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τους ανθρώπους που μπαίνουν μέσα στα σχολεία και στις τάξεις και διδάσκουν πρώτα από όλα αγωγή σε μικρά παιδιά.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως λέει ο κ. Θώμογλου όταν ένας εκπαιδευτικός βρεθεί σε Πειθαρχικό Συμβούλιο για κάποια πράξη του, είτε πρόκειται για βία, λεκτική είτε χειροδικία, «αθωώνεται» γιατί τον εξετάζουν συνάδελφοί του. «Όταν κάποιος δάσκαλος λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς του αναγκαστεί να πάει σε Πειθαρχικό σε ποσοστό 95% αθωώνεται και μετά ζητάει και τα ρέστα από τους γονείς των μαθητών που των κατήγγειλαν» σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι εάν γίνει κάποια καταγγελία στους κατά τόπους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης τις περισσότερες φορές οι τελευταίοι απομακρύνουν τον παραβατικό εκπαιδευτικό από την αίθουσα και τον τοποθετούν σε κάποιο γραφείο της εκπαίδευσης.
Η διαδικασία
Τι συμβαίνει ωστόσο στην πράξη, όταν ένας δάσκαλος ασελγήσει σε βάρος κάποιου μαθητή ή κάποιας μαθήτριάς του; Όπως αναφέρει στην Karfitsa άνθρωπος της εκπαίδευσης που στο παρελθόν κατείχε ανώτατο πόστο σε υπηρεσίες του κλάδου «απομακρύνεται από την αίθουσα αρχικά με ευθύνη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, για να μην έχει επαφή με τους μαθητές και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στη συνέχεια συγκαλείται το υπηρεσιακό συμβούλιο το οποίο πρέπει να αποφασίσει την απόλυσή του. Συμβαίνει! Έχουν απολυθεί άνθρωποι για παραβατικές συμπεριφορές» τονίζει η ίδια πηγή. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, όπως τονίζει ο εν λόγω εκπαιδευτικός προβλέπει μετά από καταγγελίες όπως αυτή με τον 51χρονο δάσκαλο εντός 15 ημερών να συγκαλείται η σύγκληση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και εν συνεχεία να αποφασίζεται η οριστική παύση του εκπαιδευτικού που έχει τέτοιες συμπεριφορές.
«Όλοι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Πρώτα από όλα είμαστε υπεύθυνοι για την αγωγή των μαθητών και στη συνέχεια είμαστε δάσκαλοι» τονίζει ο κ. Θώμογλου, ο οποίος εξιστορεί επίσης περιστατικό δασκάλας στο νηπιαγωγείο η οποία με τον τρόπο της έκανε συγκεκριμένο μαθητή να κλαίει και να μην θέλει να πηγαίνει στο σχολείο όταν τη βλέπει.
Πολλά περιστατικά μένουν κρυφά
Σύμφωνα με δασκάλους ο χώρος της Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει πολλές παρόμοιες καταστάσεις, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές ακόμα και σε υπουργούς Παιδείας που λόγω της «δυσκίνητης κρατικής μηχανής» δεν μπόρεσαν να πράξουν κατάλληλα.
«Τα περισσότερα περιστατικά με ασέλγειες δασκάλων σε μαθητές γίνονται σε δημοτικά σχολεία. Δυστυχώς» σχολιάζει από την πλευρά της η πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη. «Έχουμε πολλούς ασθενείς και άρρωστους» συναδέλφους σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι πάγια θέση της ίδιας αλλά και της ΟΛΜΕ είναι πως σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η απόλυση του εκπαιδευτικού. Ωστόσο, όπως εξηγεί δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να οδηγηθεί κανείς οριστικά εκτός σχολείου και εκτός δημοσίου εάν καταγγελθούν σε βάρος του παραβατικές συμπεριφορές κατά  μαθητών ή συναδέλφων του. «Συνήθως περιστατικά κακοποίησης δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί τα παιδιά ντρέπονται να το πουν στους γονείς τους» συμπληρώνει η κ. Ζωγραφάκη.
Αναγκαία τα ψυχολογικά τεστ
Γονείς και μαθητές πάντως αναρωτιούνται συνεχώς εάν και πότε οι δάσκαλοί τους υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ για τελευταία φορά; Η απάντηση είναι αποκαρδιωτική. Όλοι οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε τέτοιου είδους τεστ λίγο πριν προσληφθούν και έκτοτε ποτέ ξανά, την ώρα που η κοινωνία εξελίσσεται και η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα εκατομμυρίων Ελλήνων. Ωστόσο, από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές του κλάδου αντιδρούν. «Θεωρώ ότι οι δάσκαλοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους. Δεν ξέρω εάν τα ψυχολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν ή είναι απαραίτητα. Πρόκειται για ολόκληρο πεδίο της επιστήμης, και ένα ζήτημα αρκετά πολύπλοκο». Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχουν οι γονείς, αφού όπως αναφέρει ο κ. Θώμογλου «είναι απαραίτητα τα ψυχολογικά τεστ σε ανθρώπους που συναναστρέφονται με παιδιά».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.