, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Πλακιωτάκης: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές το 2022

(EUROKINISSI)

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι οι αφίξεις μεταναστών, καταγράφουν αύξηση κατά 185% (8.332 άτομα), από 1ης Ιανουαρίου έως τέλος του Οκτωβρίου του 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, ανέφερε, ότι «το 25% των ροών που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα κατά το τρέχον έτος αφορούσε σε περιστατικά μεταναστών που εκκίνησαν, κατά πλειοψηφία, από την Τουρκία και είχαν ως τελικό προορισμό την Ιταλία».

Επιπλέον, επεσήμανε, ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Λιμενικό πραγματοποίησε περί τους 900 έγκαιρους εντοπισμούς ύποπτων σκαφών, αποτρέποντας την είσοδο σε μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Για την εξάρθρωση κυκλωμάτων που οργανώνουν τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστευτικών πληθυσμών, ανέφερε ότι μόνο την τετραετία 2019-2022, το Λιμενικό έχει προβεί στη σύλληψη 1.000 και πλέον διακινητών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταγράψει μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 85% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας 10.074 παράνομες διελεύσεις.

«Η πτωτική αυτή τάση, συνεχίστηκε με όμοιο τρόπο και το 2021 σε ποσοστό 53% σε σχέση με το 2020 καταγράφοντας μόλις 4.677 παράνομες διελεύσεις»,σημείωσε.

Ο ίδιος, τόνισε ότι «το σύνολο των επιχειρησιακών δράσεων του Λιμενικού Σώματος διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.