, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το «τάμα» του Μπουτάρη για το αποτεφρωτήριο!

THEMA MPOUTARIS1
του Βαγγέλη Στολάκη
Τη δημιουργία του πιο σύγχρονου αποτεφρωτηρίου στα Βαλκάνια με σκοπό να προσεγγίσει και πολίτες άλλων κρατών που θέλουν μετά το θάνατό τους να… καούν σχεδιάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αρχή που είναι το… ήμισυ του παντός έγινε πριν λίγες ημέρες με την υπογραφή από την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών της σχετικής εισήγησης προς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και με την υπερψήφιση αυτής από τους δημοτικούς συμβούλους που ακολούθησε. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η διαδικασία της προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού για την αγορά οικοπέδου στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας να φέρει την υπογραφή του Γιάννη Μπουτάρη!
Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου άλλωστε στο νομό Θεσσαλονίκης είναι κάτι που ο ίδιος ο δήμαρχος αλλά και οι στενοί του συνεργάτες  στην «Πρωτοβουλία» έχουν θέσει από το 2010, τότε δηλαδή που ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης. Μάλιστα ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης επιδεικνύει, σύμφωνα με συνεργάτες του, έναν ιδιαίτερο ζήλο στην κατασκευή του αποτεφρωτηρίου αυτού. Όπως πληροφορείται η Karfitsa από τους συνεργάτες του δημάρχου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με υπεύθυνους υπηρεσιών και τμημάτων ο Μπουτάρης έγινε έξω φρενών όταν οι τελευταίοι προέβαλαν αντιρρήσεις για την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου.
Η υπόσχεση στη σύζυγό του
Ο ιδιαίτερος αυτός ζήλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης για όσους δεν γνωρίζουν δεν προέκυψε τώρα. Είναι κάτι που είχε υποσχεθεί στον εαυτό του όταν έχασε τη σύζυγό του Αθηνά Μιχαήλ! Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Γιάννης Μπουτάρης επιθυμία της συζύγου του ήταν μετά το θάνατό της η σορός της να καεί. Όπως και έγινε. Επειδή όμως στην Ελλάδα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα αποτεφρωτήριο η οικογένειά της αναγκάστηκε να την μεταφέρει στη Βουλγαρία. Ο Γιάννης Μπουτάρης θέλησε πριν το ταξίδι στη γειτονική χώρα να πραγματοποιηθεί κανονικά η εξόδιος ακολουθία. «Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να πάει αδιάβαστη η Αθηνά. ‘Ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη και είχε το δικαίωμα της νεκρώσιμου ακολουθίας» έχει πει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Δυστυχώς όμως, βρήκε τις πόρτες της εκκλησίας κλειστές και τότε  πείσμωσε και υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην υπάρξει άλλη οικογένεια που θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με το δικό του.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για πολλούς που ο Γιάννης Μπουτάρης έχει βάλει πείσμα, παρά την έντονη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, να δημιουργήσει στην πόλη του ένα αποτεφρωτήριο. Ένα αποτεφρωτήριο όμως που δεν θα θυμίζει αυτά των γειτονικών χωρών που είναι παλιά. «Σκοπός της διοίκησης του δήμου είναι να δημιουργήσει το πιο σύγχρονο αποτεφρωτήριο στα Βαλκάνια. Ο δήμαρχος εκτιμά πως λόγω της κατάστασης των αποτεφρωτηρίων που υπάρχουν για παράδειγμα στη Βουλγαρία, όλο και περισσότεροι συγγενείς θανόντων που θέλουν να καούν θα έρχονται σε εμάς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και να δίνεται η δυνατότητα της επιλογής μετά… θάνατον σε κάποιον αλλά θα μείνουν και χρήματα στην πόλη» σχολιάζει στην Karfitsa στέλεχος της διοίκησης. «Ο Μπουτάρης θεωρεί ότι η πόλη είναι συντηρητική. Με τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου αυτό αλλάζει» καταλήγει το ίδιο στέλεχος.
Τι προβλέπει η εισήγηση;
Την περασμένη βδομάδα το δημοτικό ενέκρινε την εισήγηση της αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιούλης Ρανέλλα για την έγκριση της αγοράς οικοπέδου για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Σύμφωνα με την εισήγηση: «η αγορά αυτή κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένου του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων να διαθέτουν μετά θάνατον το σώμα τους  σύμφωνα με τις θρησκευτικές, κοσμοθεωρητικές και ιδεολογικές τους αντιλήψεις, όπως αυτό απορρέει από το Σύνταγμα». Η τιμή του οικοπέδου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 400.000 ευρώ και η έκτασή του θα πρέπει να είναι τέσσερα στρέμματα. Η απόσβεση του κόστους της αγοράς θα πραγματοποιηθεί από τα αναμενόμενα έσοδα που θα προκύψουν από το αποτεφρωτήριο. Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων και Πόρων της αντιδημαρχίας Οικονομικών, η οποία θα υλοποιήσει  τον διεθνή διαγωνισμό για την αγορά του οικοπέδου δεν γίνεται αναφορά σε τοποθεσία, η οποία, βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να είναι σε έκταση ιδιοκτησίας του, εντός ή εκτός διοικητικών ορίων, μετά τη λήψη των απαραίτητων αδειών από την Περιφέρεια. Στην περίπτωση, που το αποτεφρωτήριο γίνει σε περιοχή άλλου δήμου, ξεκαθαρίζεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πως απαιτείται η γνώμη και όχι η σύμφωνη γνώμη του δήμου, όπου υπάρχει το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Κέντρο Αποτέφρωσης.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Γιούλη Ρανέλλα «στο αποτεφρωτήριο αναμένεται να υπάρξει και ειδικός χώρος για πολιτικές κηδείες, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος θα είναι χαμηλότερο από αυτό της κανονικής κηδείας. Υπολογίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από τώρα. Με τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και μένουμε πιστοί στις εξαγγελίες μας» σημειώνει η κ. Ρανέλλα στην «Κ».
Η κόντρες και οι… επίδοξοι πωλητές
Στο μεταξύ, η κόντρα Μπουτάρη με τον δήμαρχο Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλο καλά κρατεί. Ο τελευταίος σε όλους τους τόνους διαμηνύει πως δεν θα δεχτεί τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Σίνδο, κάτι που επιθυμεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Αν και στην σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν αναφέρεται το σημείο του νομού όπου θα αγοραστεί το οικόπεδο, ο Γιάννης Μπουτάρης επιθυμεί να το κάνει στη Σίνδο γιατί θεωρεί ότι η περιοχή είναι πιο προσιτή στους Βαλκάνιους επισκέπτες που θα έρχονται στην πόλη αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Ήδη συγκεκριμένοι επιχειρηματίες από την Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, που διατηρούν σήμερα βιοτεχνίες, έχουν έρθει σε επαφή με στελέχη της διοίκησης δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.